ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραβεία Wild Cards EIT Health: Μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και έρευνες για το Αλτσχάιμερ

Tο EIT Health ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα Wild Card είναι πλέον ανοιχτό για αιτήσεις για ομάδες και άτομα, προσκαλώντας τους πιο ελπιδοφόρους πρωτοπόρους της υγείας να υποβάλουν προτάσεις στους τομείς της Υγείας των Γυναικών και της Ψηφιακής Θεραπευτικής.

Φτάνοντας στο τρίτο έτος δραστηριοποίησης και με τέσσερις νεοσύστατες εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει, το πρόγραμμα Wild Card επιδιώκει να υποστηρίξει τις πιο ελπιδοφόρες ομάδες και να μετατρέψει τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις. Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον καινοτομίας στον τομέα της υγείας, το Wild Card θα δημιουργήσει και στη συνέχεια θα επενδύσει έως και 2 εκατομμύρια ευρώ σε δύο εγχειρήματα που ωθούν τα όρια στις περιοχές πρόκλησης.

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα Wild Card επιλέγει προσεκτικά δύο προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν ένα πιεστικό ζήτημα υγείας για τους ευρωπαίους πολίτες. Για το 2020, η πρώτη πρόκληση που τίθεται είναι η καινοτομίας για υγεία των γυναικών. Οι πρωτοπόροι καλούνται να σχεδιάσουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις με γνώμονα την τεχνολογία για να παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα στις γυναίκες.

Από την δημιουργία του προγράμματος Wild Card το 2018, το EIT Health έχει επενδύσει 8 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν προτάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Ευρώπης στον τομέα της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν την Abtrace, μια λύση που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), την Pipra, μια μέθοδο αξιολόγησης για τον μετριασμό των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και της ψυχικής υγείας πριν και μετά τον τοκετό, iLoF μια λύση που χρησιμοποιεί φωτονική και τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο του Alzheimer και την Smart4Diagnostics, την επίλυση του προβλήματος των προ-αναλύσεων, κλείνοντας το χάσμα μεταξύ της συλλογής αίματος και του εργαστηρίου. Και οι τέσσερις συνεργάζονται με το EIT Health για να επιταχύνουν την είσοδο των προϊόντων τους στην αγορά.

Οι συμμετοχές για το πρόγραμμα Wild Card 2020 κλείνουν στις 9 Φεβρουαρίου 2020, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις προκλήσεις και τον τρόπο υποβολής αίτησης μπορείτε να βρείτε εδώ

Εφαρμογή της Pripa αξιολογεί τις πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών

Θέμα του διαγωνισμού για το 2019 ήταν η αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου και οι δύο αυτές start up, Pipra και iLof, διακρίθηκαν για την έρευνά τους στις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια χειρουργική επέμβαση στους ασθενείς σχετικά με την ψυχική τους υγεία, αλλά και με το πώς οι κλινικές έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ θα γίνουν πιο φιλικές και ανώδυνες προς τους ασθενείς.

Η start up Pirpa AG αποτελείται από επιχειρηματίες, που εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάζουν οι ασθενείς – αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο. Εκτιμάται πως περισσότεροι από το 25% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 που υποβάλλονται σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζουν αμέσως μετά γνωστικές διαταραχές, γνωστές ως μετεγχειρητική νοητική πτώση (POCD) και μετεγχειρητικό παραλήρημα (POD). Αυτό σημαίνει πως αισθάνονται σύγχυση, εμφανίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά και αποπροσανατολισμό, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος νοσηλείας τους και το κόστος να διογκώνονται.

Η έρευνα της Pirpa έρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Ανέπτυξε μια ψηφιακή εφαρμογή που αφορά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς τους. Εισάγοντας τα κατάλληλα δεδομένα, μπορεί να «προβλέψει» και να αξιολογήσει, κατά πόσον ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση αναμένεται να παρουσιάσει μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές. Έτσι ο ίδιος μπορεί να ενημερωθεί καλύτερα για την επέμβαση και να μειωθεί αισθητά αυτός ο κίνδυνος, ή ακόμα και να εξαλειφθεί εντελώς, αφού ληφθούν τα κατάλληλα και εξατομικευμένα προ- και μετεγχειρητικά μέτρα.

ομάδα της Pripa – Πηγή φωτογραφίας: wildcard.eithealth.eu

Το iLof παρακάμπτει τις επώδυνες δοκιμές για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ερευνητές είναι οι δημιουργοί του iLoF, που εστίασε στην έρευνα για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το πρόβλημα στο οποίο έδωσαν απάντηση με την έρευνα και την start up εταιρεία που δημιούργησαν ήταν το εξής: Οι μελέτες που έχουν σκοπό την κατανόηση του Αλτσχάιμερ και την επίδρασή του στους ασθενείς δεν μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς τις περισσότερες φορές. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου το 90% των αρχικά εγγεγραμμένων ασθενών αποσύρεται πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, γιατί οι κλινικές δοκιμές στις οποίες υποβάλλεται είναι εξαιρετικά επώδυνες – εκτιμάται ότι πάνω από 400 έρευνες έχουν αποτύχει για το λόγο αυτό. Επεμβατικές, ενοχλητικές εξετάσεις για τους ασθενείς, τους αποθαρρύνουν και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη της έρευνας και εμποδίζουν την ανάπτυξη δυνητικά αποτελεσματικών φαρμάκων για τη νόσο.

Το iLof επενέβη καθοριστικά στον αποτρεπτικό αυτό παράγοντα: Οι ερευνητές του ανέπτυξαν μία μέθοδο με τη χρήση μη επεμβατικής, φορητής, φθηνής φωτονικής τεχνολογίας και τον συνδυασμό της με τεστ τεχνητής νοημοσύνης. Με τον τρόπο αυτό, το iLoF σκοπεύει να μεταμορφώσει την εμπειρία του ασθενούς που συμμετέχει στις έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και θα καταστήσει τις κλινικές δοκιμές «ασθενο-κεντρικές». Εκτιμάται επιπλέον ότι η εξοικονόμηση του κόστους θα φτάσει στο 40%, ενώ ο χρόνος που δαπανάται στην επιλογή των ασθενών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές θα περιοριστεί κατά 70%!

Η ομάδα του iLof – Πηγή φωτογραφίας: wildcard.eithealth.eu

Οι Wild Cards του EIT Health δίνουν ώθηση στις start ups της Υγείας

Νεοσύστατες start up επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στη θέση της Pripa και του iLof και να κερδίσουν μια Wild Card, που σημαίνει όχι απλώς μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των προϊόντων και των μεθόδων τους, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε επιχειρηματικούς συμβούλους του EIT Health, καθώς και σε ερευνητική και εμπορική υποστήριξη από το δίκτυο. Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα του χώρου της Υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με περισσότερους από 150 εταίρους, από όλους τους χώρους: Εταιρείες, πανεπιστήμια, οργανισμούς, κλπ.

«Το πρόγραμμα Wild Card έχει εξελιχθεί από τη δύναμη στη δύναμη και η ποιότητα των εφαρμογών που λάβαμε φέτος μαρτυρούν αυτό», δηλώνει ο Jan-Philipp Beck, διευθύνων σύμβουλος του EIT Health. «Η εμπειρία μας λέει ότι, ενώ υπάρχουν πολύ όμορφες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που περιμένουν να ξεκλειδωθούν, η πραγματική δυσκολία είναι η εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων και χώρων εργασίας που θα οδηγήσουν στην πραγματική διάθεσή τους στην αγορά. Το πρόγραμμα Wild Card είναι ο σύνδεσμος που λείπει σε αυτή τη διαδικασία: παρέχουμε ένα πλαίσιο για να τελειοποιήσουμε τις ιδέες αυτές, καθώς και τις ενισχύσεις και τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητες για την εμπορευματοποίησή τους», εξηγεί.

Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του EIT Health είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που να επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι σε θέση να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, μακροβιότερη και υγιεινή ζωή. To EIT Health έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερες από 600 νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και βοήθησε στην υλοποίηση 55 καινοτόμων προϊόντων ή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όλο και περισσότερες ιδέες προέρχονται από διάφορες περιφέρειες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτομίας του EIT, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που κατέχουν ηγετική θέση στην καινοτομία και των πιο απομακρυσμένων. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει ένα δίκτυο δεκατεσσάρων Κέντρων του EIT Health που βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ρόλο αυτό αναλαμβάνει, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου που συντονίζει ο κ. Γιώργος Μέγας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved