ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοια - Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

Αυξημένος εμφανίζεται να είναι ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά «τρανς», επισημαίνει νέα ιαπωνική έρευνα.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών «τρανς» στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα «τρανς».

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών «τρανς» στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα «τρανς» φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα «τρανς».

Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά, μπισκότα, καραμέλες, μαργαρίνη, κρουασάν, παγωτά, κατεψυγμένες πίτσες κ.α.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των «τρανς» παγκοσμίως έως το 2023.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Τι είναι πιο υγιεινό;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved