Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά
Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τον καρκίνο στην παιδική ηλικία (Childhood Cancer Awareness Month).
Με αυτή την ευκαιρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για αυτή τη σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή νόσο στην παιδική ηλικία.
Ο καρκίνος αντιπροσωπεύει ποσοστό χαμηλότερο του 1% των νέων διαγνώσεων καρκίνου, ετησίως. Εντούτοις, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, μετά τα ατυχήματα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο της Παιδιατρικής Ογκολογίας είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα περισσότερα από 80% των παιδιών που νοσούν να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία. Η επιστημονική κοινότητα κάνει συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών ίασης, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και τις ελάχιστες δυνατές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δημιουργούν συνεχώς καινούριες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις. Η γενετική και η μοριακή βιολογία αποτελούν πλέον το απαραίτητο στοιχείο της διάγνωσης και θεραπείας, σε μεγάλο μέρος των νεοπλασμάτων των παιδιών και εφήβων.
Η εξατομικευμένη θεραπεία, που θα αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες ίασης των νεαρών ασθενών, μειώνοντας την άμεση και απώτερη τοξικότητα, είναι ένας στόχος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΠΑΟ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ογκολογικών τμημάτων της Επικράτειας και την αναγνώριση της χώρας μας ως ισότιμο μέλος στις ευρωπαϊκές επιστημονικές οργανώσεις. Η ΕΕΠΑΟ επιθυμεί να παρέχεται στα παιδιά και τους έφηβους που νοσούν από καρκίνο στη χώρα μας, η καλύτερη νοσηλεία και να εφαρμόζεται κάθε νέο θεραπευτικό επίτευγμα.
Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει σε διεθνή συνεργατικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες κάτω από σωστή και οργανωμένη επίβλεψη. Φυσικά, η διαδικασία πλήρους, ισότιμης ένταξης της Ελλάδας σε καθένα από αυτά τα πρωτόκολλα έχει υψηλό κόστος. Ευτυχώς, όμως, στον μακροχρόνιο, επίπονο αγώνα των παιδιών και των οικογενειών τους, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σταθεί πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες, σύλλογοι και εθελοντές.
Τρανή απόδειξη αποτελεί η απόφαση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» να καλύψει οικονομικά το κόστος συμμετοχής σε διεθνείς θεραπευτικές μελέτες, επιτρέποντά στην Εταιρεία να παρέχει στα παιδιά τη βέλτιστη αντιμετώπιση.
Παρόλο που αναγνωρίζονται οι αντικειμενικές δυσκολίες του Δημόσιου Φορέα, λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, η ΕΕΠΑΟ προσβλέπει στη βοήθεια και της επίσημης Πολιτείας για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και δυσχεραίνουν το έργο της.
Η υποστελέχωση των Παιδιατρικών Αιματολογικών / Ογκολογικών Τμημάτων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, η έλλειψη δημόσιων δομών για στοχευμένες μοριακές εξετάσεις, η ελλιπής οικονομική κάλυψη εξειδικευμένων εξετάσεων και η δυσκολία πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, είναι προβλήματα για τα οποία έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς.
Καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών ή να βοηθήσει τους συλλόγους και τους φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, είτε μέσω χορηγιών είτε διαθέτοντας λίγο από το χρόνο του.
Κάθε προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο είναι ευπρόσδεκτη και σημαντική. Από την πλευρά μας, τα μέλη της ΕΕΠΑΟ, ως επιστήμονες και θεράποντες, θα συνεχίσουμε καθημερινά να παλεύουμε μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ώστε αυτά να βγουν νικητές στο δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη ζωή και την υγεία τους.
Διαβάστε επίσης: