ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από ποια ηλικία ξεκινούν να σας κρίνουν τα παιδιά;

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα παιδιά συνηθίζουν να κοιτούν πρώτα το πρόσωπο κάποιου που γνωρίζουν πρώτη φορά, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το πόσο καλός και προσιτός είναι.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η κρίση τους αναπτύσσεται από πολύ νεαρή ηλικία.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μία ομάδα 99 παιδιών ηλικίας 3 έως 11 ετών. Έδειξαν σε όλα τις φωτογραφίες ενός ανδρικού προσώπου που είχαν επεξεργαστεί σε υπολογιστή ώστε να φαίνεται αξιόπιστο ή αναξιόπιστο, επιβλητικό ή υποτακτικό, ικανό ή ανίκανο.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπο με το πρώτο, εκτός από το γεγονός ότι οι εικόνες των προσώπων ήταν επεξεργασμένες έτσι ώστε οι διαφορές στις εκφράσεις να είναι πιο δυσδιάκριτες. Τα παιδιά όμως κατάφεραν να τις διαβάσουν σχεδόν εξίσου καλά όπως και προηγουμένως.

Στο τρίτο μέρος της μελέτης, τους ζητήθηκε να παρατηρήσουν εικόνες που ήταν ακόμα πιο δύσκολο να «διαβαστούν». Επιπλέον, τους δόθηκε μια επιλογή εικόνων με επιθυμητά αντικείμενα (μπισκότα, καραμέλες, μπανάνες, σοκολάτες, δώρα). Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους έδειξαν τα πρόσωπα λέγοντας το εξής: «Αυτός είναι ο Edgar και αυτός είναι ο Martin. Εάν είχατε μόνο ένα μπισκότο σε ποιον θα το δίνατε;».

Συνολικά, το 68% των παιδιών επέλεξε να ανταμείψει τα πιο αξιόπιστα πρόσωπα.

Το τελευταίο μέρος της μελέτης, συνδύασε όλα τα προηγούμενα, ζητώντας από τα παιδιά να εντοπίσουν τα πρόσωπα με τα πιο θετικά χαρακτηριστικά και να επιλέξουν ποια θα έπρεπε να πάρουν δώρα. Και αυτή τη φορά, η δυνατότητα αναγνώρισης των «καλών» και των «κακών» ανθρώπων βελτιώθηκε με την ηλικία.

Όπως φαίνεται τα παιδιά μπορούν να κρίνουν, ακόμη και από το τρίτο έτος της ζωής τους, ενώ η ικανότητά τους αυτή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Psychology.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιο σημείο του προσώπου θεωρούν πιο όμορφο ομόφωνα άντρες και γυναίκες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved