ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΕΟΔΥ ζητά επαγρύπνηση για τον επικίνδυνο μύκητα που «θερίζει» σε Ευρώπη και Αμερική

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ελλάδα, αν και θεωρείται πιθανή η άφιξη του μύκητα και στη χώρα μας. Αποστέλλονται άμεσα οδηγίες στα νοσοκομεία. 

Ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), για τον μύκητα candida auris που έχει προκαλέσει επιδημίες σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτείων ενώ έχει εμφανιστεί και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

«Στην Ελλάδα ούτε τώρα ούτε κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί. Πρέπει όμως να είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση, γιατί είναι ένα παθογόνο πολυανθεκτικό και ήδη έχει προκαλέσει επιδημίες σε νοσοκομεία», αναφέρει στο onmed η υπεύθυνη του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ΕΟΔΥ έχει ετοιμάσει και θα αποστείλει άμεσα οδηγίες στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ήδη γίνει από τις Εταιρείες Βιοπαθολογίας και Μυκητολογίας ειδικά σεμινάρια στους εργαστηριακούς νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η πρόληψη μετάδοσης του μύκητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή ο candida auris εμφανίζει αντοχή σε πολλές από τις διαθέσιμες θεραπείες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον candida auris

Ο candida auris είναι ένας μύκητας που μεταδίδεται όπως μεταδίδονται και τα βακτήρια μέσα στα νοσοκομεία, κυρίως με την επαφή. Μέχρι στιγμής, τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί αφορούν νοσηλευόμενους ασθενείς, επομένως οι επιστήμονες υποθέτουν πως ο μύκητας προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει την κοινότητα.

Ο μύκητας μολύνει επιφάνειες και εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία.

Όπως αναφέρει η Φ.Κοντοπίδου, ο candida auris έγινε σχετικά πρόσφατα γνωστός στην ιατρική κοινότητα, αλλά τα νοσοκομεία και το κεντρικό εργαστήριο αναφοράς στην Ελλάδα έχουν τα μέσα για την εργαστηριακή ταυτοποίησή του. Ο έγκαιρος εντοπισμός θεωρείται κλειδί για να προληφθεί η εξάπλωση του μύκητα και το ξέσπασμα επιδημίας.

Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως αυτοί που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και ασθενείς που φέρουν συσκευές όπως οι καθετήρες. Έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε παιδιατρικά τμήματα, όπως οι μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η θνητότητα που προκαλεί ο μύκητας είναι 30-40% αλλά μπορεί να φτάσει και το 60% σε βαριά πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%.

Νοσοκομειακές επιδημίες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είχαν δηλωθεί πάνω από 1000 φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

Στην Ευρώπη, νοσοκομειακές επιδημίες έχουν αναφέρει Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία ενώ υπάρχουν σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) παρ' ότι έκανε εκτίμηση κινδύνου το 2018, ακόμα δεν έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες (οι τελευταίες εκδόθηκαν πριν ένα περίπου χρόνο) καθώς απαιτούνται επιπλέον επιστημονικά δεδομένα

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνο νοσοκομειακό μικρόβιο «θερίζει» στο Μεξικό, προειδοποιήσεις για την Ευρώπη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved