8 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τις πανδημίες γρίπης
Έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία πανδημία γρίπης.
Η τελευταία πανδημία ξέσπασε το 2009, όταν για πρώτη φορά εμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος A(H1N1)pdm09 (όπως ονομάστηκε αργότερα) του ιού της γρίπης τύπου Α, το οποίο εξαπλώθηκε ραγδαία σε τουλάχιστον 74 χώρες του κόσμου, προκαλώντας κρούσματα ακόμη και το καλοκαίρι!
Η πανδημία αυτή είχε χαρακτηριστεί μέτριας σοβαρότητας, ωστόσο εξαιτίας της έχασαν τη ζωή τους - σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις - έως και 575.000 άνθρωποι, κατά 80% κάτω από 65 ετών. Ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης του 2009: έπληττε περισσότερο τις νέες ηλικίες, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη η οποία κατά κανόνα επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους.
Η πανδημία μπορεί να συμβεί κάθε φορά που εμφανίζεται νέο στέλεχος των ιών της γρίπης και ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία απέναντι σε αυτό.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των συστημάτων Υγείας, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπενθυμίζει τα 8 πράγματα που όλοι πρέπει να ξέρουμε για την πανδημία.
- Είναι σίγουρο ότι θα ξανασυμβεί, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Η ιστορία των (καταγεγραμμένων) πανδημιών ξεκινά το 1918, με την ιστορική πανδημία ισπανικής γρίπης και έκτοτε έχουν υπάρξει άλλες τρεις πανδημίες, το 1957, το 1968 και το 2009. Γι' αυτό είναι αναγκαία η παγκόσμια ετοιμότητα.
- Η γρίπη είναι μεγάλη ιατρική «πρόκληση», ανεξαρτήτως πανδημίας. Κάθε χρόνο, εμφανίζονται τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο κρούσματα, 3-5 εκατομμύρια σοβαρά περιστατικά και πάνω από 300.000 θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης. Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού και η σωστή και έγκαιρη διαχείριση συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.
- Ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι αρκετά προετοιμασμένος. Πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν πως μόνο ένα τρίτο των χωρών διαθέτουν επικαιροποιημένα σχέδια πανδημίας. Οι υπόλοιπες έχουν ακόμη δουλειά...
- Η πανδημία αντιμετωπίζεται με συνεργασία. Εκτός της προετοιμασίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, απαιτείται παγκόσμια διασύνδεση και ανταλλαγή γνώσης για να αντιμετωπιστεί μια πανδημία.
- Χρειάζονται νέα πιο αποτελεσματικά «όπλα» κατά της γρίπης. Αυτά αφορούν τόσο την πρόληψη μέσω πιο αποτελεσματικών εμβολίων όσο και τη διάγνωση με ταχύτερα και πιο αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία, και την αντιμετώπιση με νέες πιο αποτελεσματιικές θεραπείες. Όλα αυτά, δε πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους.
- Η πανδημία δεν έχει σύνορα. Επηρεάζει όλο τον κόσμο, γι' αυτό και κάθε χώρα οφείλει να προετοιμαστεί ανάλογα με τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας που διαθέτει.
- Η προετοιμασία κοστίζει λιγότερο από την αντιμετώπιση. Μια σοβαρή πανδημία προκαλεί εκατομμύρια θύματα και κοστίζει πολλά. Έχει υπόλογιστεί ότι η προετοιμασία κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο για κάθε άτομο αυτού του πλανήτη, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1% του κόστους αντιμετώπισης της πανδημίας.
- Η προετοιμασία έχει κι άλλα οφέλη. Η προετοιμασία για την πανδημία μπορεί να αποτελέσει «πρότυπο» για την διαχείριση και άλλων υγειονομικών απειλών.
Διαβάστε επίσης:
2 στις 3 χώρες της Ευρώπης ανέτοιμες για την επόμενη πανδημία γρίπης
1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου