ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17o Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο:Τα νεότερα δεδομένα στην πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη

Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές από όλο το φάσμα των Επιστημών Υγείας.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί αδιαμφισβήτητη μάστιγα της εποχής. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), από το 2000 μέχρι το 2017 το σύνολο των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 αυξήθηκε κατά 274 εκατομμύρια, φθάνοντας στα 425 εκατομμύρια, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔ τύπου 1. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό «Lancet» τον Ιούνιο 2018, αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι χάρη στις ραγδαίες και αποτελεσματικές θεραπευτικές εξελίξεις τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της νόσου, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των θανάτων οι οποίοι οφείλονται στον ΣΔ τύπου 2, λόγω μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, οι πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις στην κλινική πρακτική αλλά και στην παθοφυσιολογία, πρόληψη, και παρακολούθηση του ΣΔ και των επιπλοκών του, θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία καταγραφής και ανάλυσης στο 17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 13-16 Μαρτίου 2019. Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές από όλο το φάσμα των Επιστημών Υγείας.

Ο ΣΔ αποτελεί ένα πολύπλοκο συστηματικό νόσημα και μείζον ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του ΣΔ τύπου 2 θα αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες. Ένα στα δύο άτομα με ΣΔ (συνολικά 212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Στη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό του αδιάγνωστου ΣΔ (προδιαβήτη) έχει υπολογισθεί στο 30% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων με διαγνωσμένο ΣΔ ανέρχεται στο 12%. H πρόληψη και θεραπεία της νόσου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και με τις νέες «Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας», γίνεται για πρώτη φορά σαφής η εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕ Γεώργιος Δημητριάδης. «Εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικότατα βήματα έχουν γίνει και στη θεραπεία της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον ΣΔ τύπου 2 και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία.» «Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στο πεδίο του ΣΔ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ρύθμισης του ΣΔ και θεραπεία της νόσου», αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΕ Ανδρέας Μελιδώνης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια όπου θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν: (1) οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις παθοφυσιολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, (2) τα νεότερα δεδομένα στον ΣΔ κατά τη διάρκεια της κύησης και του ΣΔ στα παιδιά και τους εφήβους, (3) οι οξείες και χρόνιες επιπλοκές και οι παράγοντες μεταβολικής απορρύθμισης στον ΣΔ, (4) οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και η συμβολή της στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, (5) η άσκηση και οι διατροφικές στρατηγικές και πρότυπα για την αποτελεσματική διαχείριση του ΣΔ, (6) οι προτεραιότητες στις ενέσιμες θεραπείες και οι σημαντικές εξελίξεις στην ινσουλινοθεραπεία, (7) τα νεότερα δεδομένα και ανακοινώσεις από τα πρόσφατα διεθνή συνέδρια της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ, (8) η τελευταία επικαιροποίηση των «Κατευθυντήριων οδηγιών για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη 2019» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές (ιατροί, διατροφολόγοι και επαγγελματίες υγείας). Την «Αρεταίειο Διάλεξη» (κορυφαία διάλεξη στο συνέδριο της ΕΔΕ) θα δώσει η Καθηγήτρια Μelanie Davies (University of Leicester, UK), πρωτεργάτης στη σύνταξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved