Σε «θέσεις μάχης» οι νοσοκομειακοί γιατροί, για τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικοτήτων
«Θα μας βρουν μπροστά τους», διαμηνύει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το νέο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διαξάγονται 4 φορές το χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές.
Προβλέπονται εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επίδομα 150 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης των γιατρών που δεν διαμένουν στις πόλεις αυτές, αλλά μόνο για μια εξεταστική περίοδο. Αν δηλαδή ο γιατρός αποτύχει στην πρώτη εξέταση, δεν δικαούται εκ νέου το επίδομα.
Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται και βαθμός ανάλογος του πανεπιστημιακού πτυχίου (καλώς, λίαν καλώς, άριστα).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση «χωρίζει τους γιατρούς σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι άριστοι».
Οι εκπρόσωποι των γιατρών, μάλιστα, αναφέρουν πως σε σχετικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας,
είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις οτι οι γιατροί θα ερωτηθούν πριν τη νομοθέτηση, κάτι το οποίο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι «προωθεί αλλαγές με στόχο την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και τη δημιουργία φθηνού ιατρικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα».
Προειδοποιεί δε με μαζικές κινητοποιήσεις, καλώντας τις τοπικές ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και ειδικευόμενων να λάβουν σχετικές αποφάσεις.