ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τηλεόραση: Πόσες ώρες πρέπει να βλέπουν οι... μεγάλοι;

Ποια η σχέση της τηλεόρασης με τη μνήμη;

Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πολλή τηλεόραση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, γι' αυτό και κυκλοφορούν διάφορες «οδηγίες» για το πόσες ώρες επιτρέπονται ανάλογα με την ηλικία.

Τώρα, όμως, μια νέα επιστημονική μελέτη συμπεραίνει πως η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να κρύβει κινδύνους και για τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, μπορεί να αποδυναμώσει τη μνήμη στις ηλικίες μετά τα 50.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ μελέτησαν τις συνήθειες τηλεθέασης 3.662 ατόμων άνω των 50 ετών. Όπως δημοσίευσαν στο περιοδικό "Scientific Reports", όσοι έβλεπαν καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Η μείωση της μνήμης τους έφτανε και το 10%, ενώ σε όσους έβλεπαν λιγότερες ώρες τηλεόραση, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 5%.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τηλεόραση στερεί από τους ανθρώπους χρόνο που θα μπορούσαν να αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης. Αλλά δεν «αφορίζουν» διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και τα βιντεοπαιχνίδια, οι οποίες μπορεί να έχουν γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων).

«Οι ενήλικες άνω των 50 ετών καλά θα κάνουν να προσπαθούν να εξισορροπούν την παρακολούθηση τηλεόρασης, με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες», δήλωσε στη βρετανική Telegraph η δρ Φάνκορτ. Όπως πρόσθεσε, η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη μνήμη

Πώς θα τονώσετε τη μνήμη σας σε 10 λεπτά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved