Προβληματισμός για τη ρύθμιση που επιτρέπει την κατάργηση νοσοκομείων
Περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημείο προβληματισμού για τους συνδικαλιστές της Υγείας αποτελεί το άρθρο 124 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα κατάργησης νοσηλευτικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι «αίρεται κάθε νομική δεσμευση και τα νοσοκομεία μπορούν να μετατραπούν ή καταργηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες και στο πλαίσιο τροποποίησης των οργανισμών τους».
Συνδικαλιστές αναφέρουν πως δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, προσθέτουν πως ενώ η σημερινή κυβέρνηση κατηγορούσε τις προηγούμενες για λουκέτα σε νοσοκομεία, τώρα καλλιεργεί νέο έδαφος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσηλευτικών δομών.
Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.
Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, που είχε εξαγγελθεί από το 2017. Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι έτσι μπαίνει τέλος στην κακοδιοίκηση του παρελθόντος, και την αντιπολίτευση να αντιτείνει πως δεν αλλάζει τίποτα εκτός από το όνομα.
Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει και μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών. Περιλαμβάνει ακόμη διατάξεις που αφορούν τη σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών, την επιβολή τέλους στα καλλυντικά, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης.
Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών για τους χρήστες υψηλού κινδύνου.
Διαβάστε επίσης:
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας
Άρχισαν οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο - τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί