Υπό... εξαφάνιση το προσωπικό στα ογκολογικά τμήματα παίδων
Η Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου βρίσκει τις παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες με το μισό προσωπικό.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδου χαρακτηρίζει τις ελλείψεις τραγικές και υποστηρίζει πως εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι δεν φροντίζουν να αλλάξει η κατάσταση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε καθένα από τα τρία ογκολογικά τμήματα παίδων της Αθήνας (δύο στο Παίδων «Αγία Σοφία» και ένα στο «Αγλαΐα Κυριακού») θα έπρεπε να υπηρετούν 8 μόνιμοι γιατροί, αλλά σήμερα δεν είναι παράπάνω απο 4...
Με τη μισή ιατρική δύναμη, τα τμήματα αυτά λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υποδέχονται κάθε χρόνο 230 νέους μικρούς ασθενείς ενώ συνολικά παρακολοθούν πάνω από 1000 παιδιά με καρκίνο.
Ενδεικτική των ελλείψεων είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Ακτινοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, που εδρεύει στο «Αγλαΐα Κυριακού» είναι το μοναδικό του είδους στα Βαλκάνια. Το Κέντρο έχει μείνει ουσιαστικά με έναν μόνιμο γιατρό και με 3 ακτινοφυσικούς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η τοποθέτηση ενός ακόμη επικουρικού γιατρού.
Η «Φλόγα» κατά διαστήματα προσλαμβάνει γιατρούς για την ενίσχυση των τμημάτων που έχουν περισσότερες ανάγκες, όμως όπως εξηγεί η κ.Τρυφωνίδου το πρόβλημα δεν λύνεται με προσωρινές λύσεις και με συμβασιούχους.
Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στα τμήματα που λειτουργούν εκτός Αθηνών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας επισημαίνει και την ανεπαρκή στελέχωση του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του «Αγία Σοφία».
Η πραγματικότητα του παιδικού καρκίνου
- 300 - 350 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
- 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.
- Στην Ευρώπη νοσούν κάθε χρόνο 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι.
- Στον κόσμο νοσούν κάθε χρόνο 300.000 παιδιά από τα οποία μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία.
- 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε μέρα πανευρωπαϊκά.
- Συνολικά στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 300.000 - 500.000 κάτοικοι έχουν ιαθεί.
- Ένας στους 1000 ενήλικες άνω των 20 χρονών, έχει ιαθεί από καρκίνο παιδικής ηλικίας.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: το ΕΣΥ δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο