ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο πρόγραμμα πρόληψης του αιφνίδιου νεανικού θανάτου

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 150 παιδιά έως 20 χρόνων πεθαίνουν ξαφνικά την ώρα που αθλούνται.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Με άλλα λόγια, κάθε μήνα 10 - 12 νέοι άνθρωποι χάνουν αιφνιδίως τη ζωή τους. Στο 65% των περιπτώσεων, αιτία του λεγόμενου αιφνίδιου νεανικού θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις - κυρίως κληρονομικά καρδιακά νοσήματα - τα οποία ανακαλύπτονται εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το θάνατο του παιδιού.

Επιπλέον, για το 18 - 20% των θανάτων αυτών, τα αίτια δεν εξακριβώνονται ποτέ, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν οτι κατά μεγάλο μέρος οφείλονται επίσης σε κληρονομικά καρδιακά νοσήματα τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση κληρονομικών νοσημάτων της καρδιάς και με τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, που δεν είναι άλλα από τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

Η Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Άρη Αναστασάκη και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα, ετοιμάζει ένα σχέδιο πρόληψης του αιφνίδιου θανάτου, με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου πρώιμης διάγνωσης.

Όπως εξήγησε ο Άρης Αναστασάκης στη διάρκεια ημερίδας του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» (Onassis Health Day 2019), στόχος είναι να εντοπιστούν οι οικογένειες που έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιακό νόσημα, ώστε τα παιδιά τους, κυρίως αυτά που αθλούνται συστηματικά ή σε αγωνιστικό επίπεδο, να λάβουν την κατάλληλη προληπτική θεραπεία και να αποφύγουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Έως την ηλικία των 10 ετών, όλα τα παιδιά που αθλούνται θα πρέπει ετησίως να εξετάζονται από τον παιδιάτρό τους ο οποίος και θα δίνει «το πράσινο φως» για την άθληση. Εξάλλου, όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι, πλέον, έχουν καθιερώσει την κάρτα υγείας αθλητή η οποία συμπληρώνεται ύστερα από ιατρική εξέταση.

Σύμφωνα με τον κ.Αναστασάκη, ως την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικό νόσημα καρδιάς είναι σχεδόν μηδενικός. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα από τα 10 έως τα 20.

Γι' αυτό, μετά τα 10, οι μικροί αθλητές - ακόμη και αν δεν συμμετέχουν σε αγώνες - θα πρέπει εκτός από τον παιδίατρο να εξετάζονται απαραίτητα και από καρδιολόγο. Αν δε, υπάρχει στην οικογένειά τους ιστορικό καρδιακής πάθησης, είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος, ώστε τυχόν κληρονομικό νόσημα να εντοπίζεται έγκαιρα.

Τα κληρονομικά νοσήματα καρδιάς συμπεριφέρονται «ύπουλα», αφού συχνά η πρώτη εκδήλωσή τους είναι ο αιφνίδιος θάνατος των αθλητών!

Οι αθλητές κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε νέο άνθρωπο, εφόσον έχει τέτοιο κληρονομικό νόσημα.

Στη διάρκεια της ημερίδας, ο Άρης Αναστασάκης αφηγήθηκε την ενδεικτική περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος το 2002 παρουσίασε καρδιολογικό πρόβλημα και απευθύνθηκε σε νοσοκομείο, όπου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και ζει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, 4 χρόνια μετά το δικό του επεισόδιο, η 24χρονη ανιψιά του πέθανε ξαφνικά την ώρα που χόρευε... Ο εκ των υστέρων γονιδιακός έλεγχος έδειξε κληρονομικό νόσημα. Τα «προβληματικά» γονίδια είχαν και άλλα μέλη της οικογένεια, τα οποία έλαβαν θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

48 αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών κάθε χρόνο στην Αττική, υποχρεωτική η κάρτα υγείας στις διοργανώσεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved