Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε έναν καρκινοπαθή
Νέα έρευνα διαπιστώνει πως ακόμη και φράσεις που ακούγονται ενθαρρυντικές, δεν βοηθούν την ψυχολογία των ασθενών.
«Μαχητής», «γενναίος», «ήρωας» είναι δύο από τις λέξει που συχνά χρησιμοποιούνται για να «χαρακτηρίσουν» τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.
Όμως συμφωνα με τη νέα έρευνα, για πολλούς καρκινοπαθείς, τέτοιες περιγραφές δεν εμψυχώνουν, αλλά επιδεινώνουν την ψυχολογική τους κατάσταση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support και κατέγραψε τις απόψεις περίπου 2000 καρκινοπαθών.
Στην πλειονότητά τους, οι ασθενείς ανέφεραν πως τους ενοχλούν φράσεις όπως «χτυπήθηκε από τον καρκίνο», ή «έχασε τη μάχη με τον καρκίνο», ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, προτιμούν πιο ρεαλιστικές και λιγότερο «λογοτεχνικές» περιγραφές, όπως «διαγνώστηκε με καρκίνο», «έχει καρκίνο» κλπ.
«Αν έχεις μόλις διαγνωστεί και όλοι σπεύδουν να σε χαρακτηρίσουν μαχητή, σου δημιουργούν περισσότερη πίεση από αυτή που ήδη έχεις», δηλώνει στο BBC η 47χρονη Mandy Mahoney, που έχει μη αντιμετωπίσιμο μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 2011 και από τότε, παρά τις θεραπείες, η νόσος έχει υποτροπιάσει 5 φορές.
«Δεν θέλω να με χαρακτηρίζουν γενναία ή πηγή έμπνευσης, θέλω απλώς να ζήσω όσο καλύτερα μπορώ τη ζωή που μου έχει απομείνει», αναφέρει.
«Συχνά, οι συγγενείς και φίλοι στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον ασθενή, χρησιμοποιούν εκφράσεις που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», αναφέρει η Karen Roberts, στέλεχος της Macmillan Cancer Support. Και προσθέτει πως το να είναι κανείς αληθινός είνια ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει έναν ασθενή με καρκίνο. «Αν κάποιος αισθάνεται άβολα και δεν βρίσκει τι να πει, μπορει απλώς να το πει ανοιχτά ή και να μην πει τίποτα»!
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης:
Εικονικός καρκίνος εναντίον πραγματικού
Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)