ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι υπήρξε νοσηλευόμενος με αδιάγνωστη φυματίωση στο Γενικό Κρατικό

Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν νόσησε κανένα μέλος του προσωπικού. Εννέα άτομα έλαβαν προφυλακτική αγωγή.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με ερώτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητήσει ενημέρωση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταγγέλλοντας οτι ο φυματικός ασθενής νοσηλευόταν για πολλές μέρες χωρίς να έχει διαγνωστεί η φυματίωση.

Η ερώτηση κατατέθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2018 και η απάντηση ήρθε ύστερα από σχεδόν 2 μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου 2018, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, «κατά το χρονικό διάστημα 3-8-2018 έως 18-9-2018 νοσηλεύτηκε στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών 65χρονος ασθενής. Στις 18-9-2018, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκεστην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», όπου μετά το σχετικό έλεγχο, βρέθηκε θετικός στο μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι στο διάστημα της νοσηλείας του ασθενή στο Κρατικό, η φυματίωση δεν είχε διαγνωστεί. Σύμφωνα με τον Π.Πολάκη, η Α΄ Παθολογική Κλινική ενημερώθηκε σχετικά στις 20-9-2018 και αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην ερώτησή του, ο Α.Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι υπήρξαν μέλη του προσωπικού που βρέθηκαν θετικά στο τεστ Mantoux για τη φυματίωση.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει στην απάντησή του ότι «κανένας από το προσωπικό δεν νοσεί, ούτε μεταδίδει νόσο στους οικείους του ή στο υπόλοιπο προσωπικό».

Αναφέρεται, όμως, ότι «έχουν κληθεί για έλεγχο 46 άτομα, έχουν προσέλθει 28 και σε 9 από αυτούς κρίθηκε σκόπιμη η έναρξη προφυλακτικής αντιφυματικής αγωγής. Αναμένεται να προσκληθούν για έλεγχο άλλα 50 άτομα, κάποια από τα οποία
ενδέχεται να λάβουν επίσης προφυλακτική αντιφυματική αγωγή».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η ανωτέρω πρακτική ακολουθείται πάντα και σε άλλες περιπτώσεις ασθενών με θετικά πτύελα για φυματίωση, δεδομένου ότι η διάγνωση της φυματίωσης δεν τίθεται άμεσα με την εισαγωγή των ασθενών».

Δείτε την ερώτηση του Α.Γεωργιάδη εδώ και την απάντηση του Π.Πολάκη εδώ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved