ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Ατιμώρητη η εμπορία ανθρώπων και οργάνων

Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ατιμωρησία στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Οι διακινητές ανθρώπων και οι λαθρέμποροι ανθρώπινων οργάνων, πρακτικά σπανίως κινδυνεύουν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης που συντάχθηκε από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Τα Ηνωμένα 'Εθνη απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση της διεθνούς προσπάθειας στην εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ένοπλες συρράξεις ευνοούν τη δράση κυκλωμάτων τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες που εκτείνονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέχρι το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Αυτό διότι στους πολέμους οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν, είναι συχνές οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικογενειακές δομές διαλύονται κι επικρατεί απόλυτη οικονομική επισφάλεια.

Το ONUDC αναφέρεται ειδικά στις περιπτώσεις χιλιάδων κοριτσιών και γυναικών της μειονότητας Γεζίντι που έπεσαν θύματα της ακραίας βίας του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η καταναγκαστική εργασία είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή της εμπορίας: αφορά το ένα τρίτο των θυμάτων και κυριαρχεί ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Εκατό κρούσματα που συνδέονται με τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων καταγράφηκαν την περίοδο 2014-2017. Οι καταυλισμοί προσφύγων αποτελούν προνομιακά πεδία δράσης για τους διακινητές, που προσελκύουν θύματα δίνοντάς τους «ψευδείς υποσχέσεις για χρήματα ή και μεταφορά σε ασφαλέστερους τόπους», εξηγεί η έκθεση του ΟΗΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αποδείξεις συνέργειας ανάμεσα σε διακινητές και «επαγγελματίες της υγείας», οι οποίοι επιδίδονται σε «ανήθικες και δόλιες πρακτικές».

Η εμπορία με σκοπό τους εξαναγκαστικούς γάμους είναι άλλη μια μορφή εκμετάλλευσης, με θύματα γυναίκες ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved