ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύματα εκφοβισμού πολλοί Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια ελληνική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές σε μονάδες νεογνών υφίστανται «μπούλινγκ».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ηλία Χατζηιωαννίδη της Δεύτερης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open". Στην έρευνα απάντησαν ανώνυμα 389 εργαζόμενοι ( 40% γιατροί, 60% νοσηλευτές), από 17 ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσιάζει το αθηναϊκό πρακτορείο, σε ποσοστό 53% δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα εκφοβισμού σε κάποια στιγμή της καριέρας τους.

Από αυτούς, ωστόσο, μόνο οι μισοί παραδέχονται και αναγνωρίζουν ότι έπεσαν θύμα εκφοβισμού, είτε γιατί δεν έχουν σαφή επίγνωση της λεκτικής κακοποίησης, είτε γιατί αρνούνται το ρόλο του θύματος.

Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες, καθώς επίσης νεότεροι και με μικρότερη εμπειρία γιατροί και νοσηλευτές. Οι θύτες είναι επίσης γυναίκες ηλικίας 45 - 54 ετών και άνδρες 45 - 64 ετών, συνήθως σε θέση προϊσταμένου ή ανώτερου στην ιεραρχία.

Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες ανέφεραν ότι υπήρξαν μάρτυρες κάποιου περιστατικού «μπούλινγκ» σε άλλους κατά το τελευταίο εξάμηνο στο νοσοκομείο.

Από όσους παραπονέθηκαν ότι υπήρξαν θύμα, μόνο το 19% ανέφερε το περιστατικό στη διεύθυνση ή στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ το 10% κινήθηκε νομικά. Όμως αρκετοί άλλοι δεν αντέδρασαν, εν μέρει φοβούμενοι τις συνέπειες για την καριέρα τους.

Οι ερευνητές μιλούν για «ενοχλητικά και υπερβολικά υψηλή συχνότητα εκφοβισμού» και επισημαίνουν «ότι η επίπτωση στην ψυχική υγεία των θυμάτων και των μαρτύρων ήταν σοβαρή και με αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες». Η μελέτη τονίζει ότι «γιατροί θύματα εκφοβισμού κάνουν πιο συχνά ιατρικά λάθη».

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, συμπεριφορές τύπου «μπούλινγκ» είναι ιδιαίτερα συχνές στον τομέα υγείας. Ανάλογα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται για τον εκφοβισμό, έχουν αναφερθεί ποσοστά από 3% ως 44%, ενώ στους φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ το μπούλινγκ φθάνει το 84%. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας εκτιμάται ότι πάνω από το ένα τρίτο των γιατρών και νοσηλευτών έχουν τέτοιες αρνητικές εμπειρίες.

Αν και δεν υπάρχει ομόφωνα αποδεκτός ορισμός, σύμφωνα με τους ψυχολόγους και άλλους ειδικούς, «μπούλινγκ» μεταξύ συναδέλφων θεωρείται η επαναλαμβανόμενη κακομεταχείριση κάποιου ανθρώπου, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ή και σωματική υγεία του. Οι βρισιές, οι προσβολές και γενικότερα η εκφοβιστική συμπεριφορά αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εργασιακού «μπούλινγκ».

Άλλες λιγότερο εμφανείς μορφές είναι η κακόβουλη διασπορά φημών για συνάδελφο, η συστηματική υποτίμηση της δουλειάς του, η απόκρυψη πληροφοριών αναγκαίων για την εκτέλεση της εργασίας του, η μειωτική αλλαγή καθηκόντων, η υπερφόρτωσή του με μεγάλο όγκο δουλειάς κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved