ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξέρεις τι ώρα δείχνει το εσωτερικό σου «ρολόι»;

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το αρχαιότερο από όλα τα ρολόγια και ελέγχει τη ζωή μας!

Όπως εξηγεί στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο Κωνσταντίνος Ντάλλας, ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη λέξη κιρκάδιος ρυθμός περιγράφεται οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.

Κάθε άτομο έχει τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό, όμως σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας τού ρυθμού, παίζει ο ύπνος.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, οι βραδινές εργασίες και η έντονη κοινωνική ζωή επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζει ο ερευνητής, η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου έχουν σαν αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι δραστηριότητες που ελέγχονται από τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως οι διατροφικές συνήθειες, η θερμοκρασία του σώματος, ο μεταβολισμός, ο κυτταρικός κύκλος και η κυτταρική διαφοροποίηση, η ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και γενικότερα η ψυχική και η σωματική υγεία.

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός διαταράσσεται, όλες αυτές οι λειτουργίες απορρυθμίζονται, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.

Επιπρόσθετα, όπως λέει ο κ. Ντάλλας, τα τελευταία χρόνια πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις έχουν συνδεθεί με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Μια έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε πως οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού μέσω νυκτερινών βαρδιών ή υπερατλαντικών ταξιδιών συνδέονται με παχυσαρκία και εμφάνιση διαβήτη.

Σε άλλη μελέτη, από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, διαπιστώνεται πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από πεντέμισι ώρες τη νύχτα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 385 θερμίδες περισσότερες την ημέρα σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν πάνω από 7 ώρες.

Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα παρατήρησαν ότι ο σίδηρος που λαμβάνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του ήπατος.

Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι ένας άνθρωπος με διαταραγμένους βιολογικούς ρυθμούς έχει κατά μέσο όρο 6% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με κατάθλιψη, 10% με διαταραχή της διάθεσης και 11% με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη),ενώ έχει και 9% περισσότερες πιθανότητες να βιώνει μοναξιά.

Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει και τις αθλητικές μας επιδόσεις: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει αποδεχθεί πως στις 8:30 το πρωί έχουμε τη μέγιστη έκκριση τεστοστερόνης. Στις 2:30 το μεσημέρι έχουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη αντίδραση, ενώ στις 5:00 το απόγευμα καλύτερη καρδιαγγειακή απόδοση και μυϊκή δύναμη. Γύρω στις 9:00 το βράδυ αρχίζει η έκκριση μελατονίνης, που είναι πολύ χρήσιμη για έναν ποιοτικό ύπνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αίματος αποκαλύπτει τι ώρα είναι… μέσα στο ανθρώπινο σώμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved