ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκκληση για υγειονομική κάλυψη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Έβρο

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Έβρου, όπου ο μισός πληθυσμός είναι ασυνόδευτα παιδιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο του Έβρου και ζητούν από τις αρχές να προσφέρουν επειγόντως την απαραίτητη φροντίδα υγείας στους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Στο ΚΥΤ υπάρχουν σταθερά 240 άτομα, από τα οποία οι μισοί είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ορισμένοι για αρκετούς μήνες, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας», αναφέρουν οι γιατροί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονταν στον Έβρο από τον Ιούλιο, παρέχοντας βασική φροντίδα και συμβουλευτική σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για να καλύψουν τα κενά στις ιατρικές υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες. Το διάστημα παραμονής Γιατρών, όπως είχε συμφωνηθεί με τις αρχές, όπως και η σχετική παράταση έληξαν.

«Οι αρχές είχαν άφθονο χρόνο για να οργανώσουν ιατρικές υπηρεσίες, ωστόσο οι ανάγκες αυτές εξακολουθούν να μην καλύπτονται. Καθημερινά βλέπουμε εδώ παιδιά και ενήλικες με προβλήματα σωματικής όσο ψυχικής υγείας, τα οποία συνδέονται άμεσα με την επ' αόριστον παραμονή τους στο ΚΥΤ, καθώς και με τα ψυχικά τραύματα που έχουν βιώσει στο ταξίδι τους. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε περιθάλψει επίσης παιδιά που έχουν αυτοτραυματιστεί και έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας», δηλώνει η Ιφιγένεια Αναστασιάδη, συντονίστρια της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο. «Η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει επειγόντως να στελεχώσει το ΚΥΤ μια πλήρη ιατρική ομάδα ώστε να μειωθεί ο πόνος αυτών των ανθρώπων», προσθέτει..

Εκτός της απουσίας ιατρικής δομής, οι Γιατροί έχουν διαπιστώσει προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία κατάλληλης διακομιδής από το ΚΥΤ στο τοπικό νοσοκομείο, καθώς τη μεταφορά των ασθενών έχει αναλάβει η αστυνομία.

Η οργάνωση ζητά από τη διοίκηση του Κέντρου να βελτιώσει τις συνθήκες, ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνται για μεγάλο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, σε κάθε κοντέινερ μένουν κατά μέσο όρο 11 ασυνόδευτα παιδιά.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved