ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι ιατρικοί σύλλογοι για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά να μην απολυθεί κανείς γιατρός της πρωτοβάθμιας, ενώ ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως το νέο σύστημα είναι ανέφικτο στην πράξη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί το Υπουργείο Υγείας, να αποτρέψει το ναυάγιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αποκαταστήσει τα δίκαιο αίτημα των γιατρών των Μονάδων του πρώην ΙΚΑ, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς τους.

«Σε αντίθετη περίπτωση, το αξιόμαχο προσωπικό των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα οδηγηθεί στην έξοδο, δίνοντας τη χαριστική βολή στο νέο σύστημα πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία του. Ζητούμε ένα αξιόπιστο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας, με αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους εργασίας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ζητά να μην απολυθεί κανένας γιατρός και να δοθεί άμεσα πολιτική λύση προκειμένου να μην καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το θέμα αφορά περίπου 800 γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το ιδιωτικό τους ιατρείο. Το υπουργείο έχει δώσει διωρία ως το τέλος του χρόνου στους γιατρούς ΠΕΔΥ να διαλέξουν δημόσιο ή ιδιωτικό ιατρείο. Όσοι επιλέξουν το δεύτερο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα απολυθούν από τις μονάδες. Την ίδια στιγμή, άλλοι 100 περίπου γιατροί περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν.

Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας ζητά άμεση επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για Παθολόγους, Παιδιάτρους και Γενικούς Γιατρούς, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τον Ιούλιο.

Καμπανάκι για το ναυάγιο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας κρούει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019, ημερομηνία που υποτίθεται θα λειτουργούσε ο νέος «θεσμός» του «οικογενειακού γιατρού» και μάλιστα… υποχρεωτικά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει επανασχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved