ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα θεραπεία μειώνει ως και 50% την ανάγκη μετάγγισης σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Η νέα θεραπεία υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, αφού μειώνει την ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων.

Όπως ανακοινώθηκε στο 60ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, που γίνεται στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η νέα ενέσιμη θεραπεία βασίζεται σε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο δοκιμάστηκε σε ενήλικες θαλασσαιμικούς ασθενείς για 48 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η θεραπεά μείωσε τουλάχιστον κατά 33% την ποσότητα μονάδων αίματος που χρειάζονταν οι ασθενείς σε διάστημα 3 μηνών. Με την πάροδο του χρόνου, η μείωση αυτή, σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, ξεπέρασε το 50%.

«Η μεγάλη μας προσδοκία, είναι κάποια στιγμή να απαλλάξουμε όσο γίνεται περισσότερους ασθενείς από τις μεταγγίσεις. Τα νέα δεδομένα μάς επιτρέπουν πλέον να αισιοδοξούμε ότι η θεραπεία θα μπορεί στο μέλλον να δοθεί από την παιδική ηλικία», δήλωσαν στο αθηναϊκό πρακτορείο οι επικεφαλής της σχετικής μελέτης στην οποία υπήρξε και ελληνική συμμετοχή.

Για το μηχανισμό δράσης του φαρμάκου και πως αυτός επιτυγχάνει να μειώνει την ανάγκη των ασθενών σε αίμα και κατ επέκταση σε μεταγγίσεις, μίλησε στο ΑΠΕ ο Αντώνης Καττάμης καθηγητής παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ομάδα του οποίου, συμμετείχε στη μελέτη.

Όπως εξήγησε, «στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς χωρίς να ωριμάζουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Αυτή η διαδικασία ενισχύεται από κάποιες συγκεκριμένες πρωτείνες. Το μονοκλωνικό αντίσωμα μπλοκάρει τη δράση αυτών των πρωτεινών και δίνει το μήνυμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μην πολλαπλασιάζονται, αλλά να ωριμάζουν και να βγαίνουν στην κυκλοφορία. Έτσι παράγεται καλύτερο και περισσότερο αίμα από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος πλέον χρειάζεται λιγότερες μονάδες από μετάγγιση».

Οι σχετικές κλινικές δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και εκτός από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, αφορούν και σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Διαβάστε επίσης:

Συχνό φαινόμενο η ανεπάρκεια αίματος λόγω... γραφειοκρατίας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved