ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς δύο βασικές εξετάσεις οι ασθενείς με hiv στην Ελλάδα

Μετ' εμποδίων γίνονται οι εξετάσεις ιικού φορτίου για τους ασθενείς με hiv, ενώ η εξετάση γονοτυπικής αντοχής δεν γίνεται καθόλου! Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, δεν καλύπτεται το φάρμακο που χορηγείται ως προφύλαξη στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτά εξηγεί στο onmed ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids, Μάριος Λαζανάς.

Όπως εξηγεί, εδώ και τρία χρόνια έχει κοπεί η χρηματοδότηση για την εξέταση ιικού φορτίου η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο σε κάθε ασθενή, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες μονάδες λοιμώξεων αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Η μέτρηση ιικού φορτίου κοστίζει 100 ευρώ και μπορεί να συνταγογραφηθεί, όπως και όλες οι εξετάσεις, δηλαδή με το όνομα και τα στοιχεία του ασθενή. Όμως λόγω του στίγματος, που ακόμη δεν έχει εξαλειφεί, αυτή η επιλογή ουσιαστικά δεν υπάρχει για τους ασθενείς.

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω ειδικού κωδικού, ώστε να διατηρείται η ανωνυμία των ασθενών. Μάλιστα, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε συμφωνήσει. Αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ο κ.Λαζανάς.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα με την εξετάση γονοτυπικής αντοχής, η οποία ανιχνεύει την αντοχή του ιού στα φάρμακα. Η σχετική χρηματοδότηση έχει επίσης διακοπεί και ουσιαστικά οι γιατροί δίνουν θεραπεία στα... τυφλά. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως τα σύγχρονα φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ.Λαζανά, στη χώρα μας διατίθενται όλες οι θεραπείες για την hiv λοίμωξη και η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές είναι ομαλή. Επίσης διατίθενται και τα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν προληπτικά, μετά από την έκθεση στον ιό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη λεγόμενη prep, τη θεραπεία που χορηγείται σε άτομα υψηλού κινδύνου και η οποία προφυλάσσει σε περίπτωση έκθεσης στον ιό.

«Η θεραπεία δεν έχει εγκριθεί και άρα δεν μπορεί να δοθεί σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Αυτό γιατί η χορήγηση των προφυλακτικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Σχετικό θεραπευτικό πρωτόκολλο υπάρχει μόνο σε μια μονάδα λοιμώξεων στη χώρα», εξηγεί ο κ.Λαζανάς.

Η prep είναι σημαντική γιατί το προφυλακτικό έχει αποτύχει

Ο ίδιος προσθέτει πως έχει αποδειχτεί ότι η χρήση του προφυλακτικού στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν έχει αποδώσει, ως μέσο προφύλαξης, γι' αυτό και η προφυλακτική αγωγή θεωρείται σημαντική για την μελλοντική μείωση της μετάδοσης του ιού. «Είναι τόσο σημαντική όσο η ενημέρωση και η έγκαιρη θεραπεία», υπογραμμίζει ο κ.Λαζανάς.

Καλά τα νέα για τα παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids, σπανίως πλέον γεννιούνται παιδιά με hiv λοίμωξη που έχει μεταδοθεί καθέτως από τη μητέρα τους.

«Εάν η μητέρα βρίσκεται υπό θεραπεία και το παιδί ξεκινήσει θεραπεία αμέσως μετά τη γέννηση, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι πλέον κάτω από 1%«, αναφέρει ο κ.Λαζανάς, και προσθέτει πως πλέον τείνει να καταργηθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού τα φάρμακα σχεδόν μηδενίζουν το ιικό φορτίο και θεωρείται ασφαλής η φυσιολογική σύλληψη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του aids (1η Δεκεμβρίου), η Ελληνική ΕταιρείαΜελέτης και Αντιμετώπισης του Aids προωθεί ενημερωτική καμπάνια στο μετρό, ενώ έχει προγραμματίσει και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Σταθερή η πορεία του aids στην Ελλάδα - 540 νέα περιστατικά μέχρι στιγμής φέτοςΣταθερή η πορεία του aids στην Ελλάδα - 540 νέα περιστατικά μέχρι στιγμής φέτος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved