ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην «εντατική» οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας

35% των κλινών είναι κλειστές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μόλις 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, ως και 24 ώρες η αναμονή για εισαγωγή.

Σοβαρές ελλείψεις που στοιχίζουν ζωές διαπίστωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ύστερα από έρευνα σε 62 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

«Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 35% των κρεβατιών κλειστά, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου, το 1/7 των Εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν δύο ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις στη νυχτερινή βάρδια. «Στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι», τόνισε η κ.Κοτανίδου.

Λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική

Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή ενός ασθενή σε ΜΕΘ της Αθήνας φτάνει και τις 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη τις 2-4 ώρες.

«Όσο καθυστερεί η εισαγωγή του ασθενή, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες αίσιας έκβασης στη μάχη μας για την ζωή», ανέφεραν οι εντατικολόγοι.

Ο γραμματέας της ΕΕΕΘ, Βασίλης Μπέκος, είπε πως απουσιάζει πλήρως και ένα σύστημα υποδοχής αυτών των ασθενών μετά την έξοδο από την εντατική: «Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν αυτή τη μάχη της ζωής ή μένουν με σημαντικές αναπηρίες», τόνισε.

Το προφίλ των ασθενών

Κατά το διάστημα της έρευνας των εντατικολόγων, η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονταν στις ελληνικές ΜΕΘ ήταν 63,7 έτη και το 64% αυτών ήταν άνδρες. Το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο λάμβανε αντιβιοτικά. Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20%, αν ο ασθενής έβγαινε από την κλινική, σε διάστημα 3 εβδομάδων και έφτανε το 37%, εάν ο ασθενής παρέμενε στη ΜΕΘ πέρα από 30 ημέρες.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved