Χωρίς νευρολόγο και δερματολόγο το Νοσοκομείο Χαλκιδικής - Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση και τα προβλήματα λειτουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και την υποχρηματοδότηση στην Υγεία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, εξαιτίας της πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Αναλυτικότερα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου περιγράφεται ως εξής:
Από τις 252 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, που προβλέπει ο ήδη ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου, καλυμμένες είναι μόνο οι 164. Από τις 48 οργανικές θέσεις προσωπικού στα εργαστήρια, καλυμμένες είναι οι 25. Στην Ορθοπεδική κλινική υπηρετούν 2 γιατροί ενώ προβλέπονται 5. Το Νοσοκομείο διαθέτει 4 χειρούργους ενώ ο οργανισμός ορίζει 7. Στην Παιδιατρική υπηρετούν 2 γιατροί, από τους 4 που θα έπρεπε, ενώ στην Καρδιολογική υπηρετούν 3 γιατροί από τους 5. Στην Παθολογική υπηρετούν 4 γιατροί από τους 7 που προβλέπονται και τέλος, το Νοσοκομείο δεν διαθέτει νευρολόγο και δερματολόγο. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές και εργαστήρια του Νοσοκομείου να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο, αλλά και για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.
Να σημειωθεί ότι και σε αυτό το Νοσοκομείο "αξιοποιούνται" διάφορες σχέσεις εργασίας (επικουρικό προσωπικό, προγράμματα ΟΑΕΔ, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών), ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του.
Επιπλέον των παραπάνω, παρά το γεγονός ότι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν 4 κλίνες με πλήρη εξοπλισμό, αυτή δεν λειτουργεί, καθώς δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Το ίδιο πρόβλημα και για τους ίδιους λόγους εντοπίζεται και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο συστεγάζεται με τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, με αποτέλεσμα την ώρα που εξελίσσεται προγραμματισμένη εξέταση έπειτα από ραντεβού, να έρχεται επείγον περιστατικό και ο γιατρός που εξετάζει να πρέπει να το αντιμετωπίσει. Για τη ΜΕΘ και τα ΤΕΠ έχουν προκηρυχθεί θέσεις προσωπικού, όμως η θερινή περίοδος βρίσκεται στο τέλος της και παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Σημαντικό επίσης είναι και το πρόβλημα του Αξονικού τομογράφου, ο οποίος λειτουργεί τις μισές ημέρες του χρόνου, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού. Η μη λειτουργία του τομογράφου οδηγεί στην ανάγκη διακομιδής των ασθενών που χρειάζονται αξονική τομογραφία, σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το ΕΚΑΒ, το οποίο και αυτό αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν μόλις 2 οχήματα στο Νοσοκομείο και 5 στο ΚΥ Κασσάνδρας. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αιτούνται να δημιουργηθεί αυτόνομο κέντρο στη Χαλκιδική, ώστε να συντονίζονται καλύτερα οι διακομιδές. Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών της, που ιδιαίτερα την θερινή περίοδο αυξάνεται δραματικά
Σύμφωνα με τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
– Τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
– Να προσληφθούν όλοι οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ, αλλά και επιπλέον εργαζόμενοι που απαιτούνται, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.
– Να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα και κινητές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής της ΠΕ Χαλκιδικής».