Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕΔΗΝ στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Αντίθετη στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάνει λόγο για «συρρίκνωση και κατάργηση των ψυχιατρικών Νοσοκομείων», «τραγικές ελλείψεις προσωπικού» και υποχρηματοδότηση των δομών Ψυχικής Υγείας.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «δεν λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (πρωτοβάθμιων, εισαγωγών, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) ανά συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς» και αυτό το επιβεβαιώνει «το πλήθος των εισαγωγών οξέων περιστατικών, με εισαγγελική παραγγελία στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, που ανέρχεται στο 60% των συνολικών εισαγωγών».
Τονίζει επίσης ότι «οι υπεράριθμοι ασθενείς που εισάγονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές νοσηλεύονται σε ράντζα», ενώ «η πρωτοβάθμια περίθαλψη στηρίζεται κυρίως στα έκτακτα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων, 100.000 περιστατικά εξετάζονται κατ' έτος. Ξεπερνούν τους 150.000 οι ασθενείς που εξετάζονται συνολικά στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων (90.000 στο Δαφνί και 60.000 στο Δρομοκαΐτειο)».
Σημειώνει δε, ότι οι ψυχιατρικές κλινικές που άνοιξαν, (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 10 κλίνες, στην Κόρινθο 12 κλίνες και στα Γιαννιτσά 12 κλίνες), δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς «το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας μόνο για την αποσυμφόρηση των ασθενών και την κατάργηση των ράντζων που αναπτύσσονται στις Μονάδες Οξέων Περιστατικών, χρειάζεται τουλάχιστον 20 ακόμη ψυχιατρικές κλίνες σε γενικά νοσοκομεία των 15 κλινών».
Προσθέτει τέλος, ότι «δεν υφίσταται σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά πασχόντων, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα από το κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση» και δεν διατίθεται ούτε μία θέση επιδοτούμενης εργασίας.
«Δεν θα περάσει. Θα απαντήσουμε αγωνιστικά με κινητοποιήσεις» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.