Με πρωτοβουλία Μπασκόζου, διαβούλευση ειδικών της ΕΕ για παθήσεις σχετικά με διαβιβαστές
Σε ευρεία σύσκεψη ειδικών από το χώρο της Δημόσιας Υγείας αναφορικά με τον έλεγχο των παθήσεων που μεταδίδονται από διαβιβαστές (κουνούπια, Ζίκα κλπ), συμμετέχει σήμερα και αύριο στο υπουργείο Υγείας, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Πρόκειται για μία προσωπική πρωτοβουλία του κ. Μπασκόζου στην οποία δίνουν το παρόν, Εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη. Η εν λόγω σύσκεψη έχει μία ακόμη βαρύτητα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας, είναι πρόεδρος της Υπο Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα όλο το υλικό που θα προκύψει από τις δύο ημέρες των εργασιών, θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Ρώμη, στην τελική απόφαση του ΠΟΥ.
Όπως αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του ο κ. Μπασκόζος, «Ο κύριος στόχος αυτής της διήμερης διαβούλευσης είναι να συλλέξουμε και να αξιολογήσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους περιορισμούς για μια επιτυχημένη εφαρμογή ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ. να προλάβουν / μειώσουν τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω διαβιβαστών».
Έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.500 περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το 2010 έως το 2017 στην κεντρική και νότια Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της οξείας εγκεφαλίτιδας, μοιραία περιστατικά και σοβαρές μακρόχρονες νοσηρότητες), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), συμπεριλαμβανομένων 2.000 περιστατικών καταγεγραμμένων στα Βαλκάνια. Όσον αφορά την ελονοσία, μετά την διακοπή της μετάδοσης της αυτόχθονης ελονοσίας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. το 2015, θα πρέπει να διατηρηθεί επαγρύπνηση ιδιαίτερα σε χώρες που ήταν το τελευταίο προπύργιο για την ελονοσία στην περιοχή.
Επιπλέον, η απελευθερωμένη από ελονοσία Ελλάδα βίωσε τον κίνδυνο της επανεισαγωγής της ελονοσίας σε κάποιες ευαίσθητες περιοχές υποδοχής, ενώ τοπική μετάδοση της ελονοσίας καταγράφηκε πρόσφατα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι στόχοι της διαβούλευσης ειδικότερα είναι:
- Ο εντοπισμός σημαντικών προκλήσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη/εφαρμογή κατάλληλων μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου των ασθενειών μεταδιδόμενων μέσω διαβιβαστών στις χώρες
- η συζήτηση τρόπων για τον περιορισμό των προκλήσεων σε σχέση με την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Περιοχής του ΠΟΥ για την πρόληψη και αναχαίτηση της μετάδοσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών σε πρώιμο στάδιο και
- η ώθηση των μηχανισμών σε μια πιο αποτελεσματική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης συνέργειας σε Περιφερειακό επίπεδο.
Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να ελέγξει την απειλή αυτών των ασθενειών, επισημαίνει με έμφαση ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υφίσταται μια αύξηση της εξάπλωσης των κουνουπιών που κατατάσσονται στην κατηγορία «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species), από τη δεκαετία του 1990. Ειδικότερα, τα είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti έχουν εξαπλωθεί πρόσφατα σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και είναι αποτελεσματικοί διαβιβαστές δυνητικά σοβαρών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός της chikungunya και ο ιός Zika. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδημικές στις ασθένειες εισάγουν όλο και περισσότερο ιούς δαγκείου πυρετού και chikungunya στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, γεγονός που αυξάνει ουσιαστικά την απειλή επανεμφανιζόμενων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών στην εν λόγω Περιφέρεια.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στην απειλή αυτή, η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΟΥ για την Ευρώπη υιοθέτησε κατά την 63η σύνοδό της το 2013, το Περιφερειακό Πλαίσιο για την επιτήρηση και τον έλεγχο των διαβιβαστών που κατατάσσονται στην κατηγορία «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species) και των επανεμφανιζόμενων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών. Ο στόχος του Περιφερειακού Πλαισίου επισημαίνει ότι οι χώρες της Περιφέρειας πρέπει να δώσουν έμφαση στην πρόληψη, στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των επανεμφανιζόμενων, σημαντικών για την δημόσια υγεία ασθενειών, οι οποίες μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, ιδίως τον δάγκειο πυρετό και την chikungunya, που μεταδίδονται από τα κουνούπια που κατατάσσονται στην κατηγορία «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species).
Διαβάστε ακόμη:
ΚΕΕΛΠΝΟ: Έτοιμο, με δράσεις πρόληψης κατά της ελονοσίας
Μπασκόζος στον ΠΟΥ: Παγκόσμια & περιφερειακή συνεργασία για ασφαλή και προσιτά φάρμακα