ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας: Ενημερωτική εκστρατεία για τις πρώτες βοήθειες

Ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «ΜΕΘ: Εντατικά Μαθήματα Ζωής» με πρώτο σταθμό, τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, υλοποιήθηκε με επιτυχία, ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτών για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Θεσ/νίκης, παρουσία Ιατρών Εντατικής Θεραπείας, έδειξαν στους πολίτες τα Βασικά Βήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της ΕΕΕΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του τμήματος Εκπαίδευσης EKAB Θεσσαλονίκης και του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Αναφερόμενη στην ανοιχτή εκδήλωση «Πρώτες Βοήθειες: Εντατικά Μαθήματα Ζωής» η κ. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παροχή σωστών Πρώτων Βοηθειών και η άμεση μεταφορά του ασθενή, στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, όταν απαιτείται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή του».

«Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας αποτελούν αυτόνομες κλινικές σε ένα Νοσοκομείο. Λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και στελεχώνονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρετεί και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη του Ασθενή στη Μάχη για τη Ζωή».

Η κ. Κοτανίδου επεσήμανε επίσης, τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τις ΜΕΘ όπως είναι: η υποστελέχωση των κλινικών από νοσηλευτικό προσωπικό, η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών και ο αριθμός «κλειστών» κρεβατιών. «Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι».

Ειδικότερα, για την κατάσταση στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε η κ. Ελένη Μουλούδη, Αντιπρόεδρος ΕΕΕΘ, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ, Γ.Ν. Θεσ/νίκης «Ιπποκράτειο». «Το 20% των κρεβατιών στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι αποσπάσεις των ιατρών της Εντατικής. Περίπου, το 1/7 των Εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών Εντατικής, αποτελεί επίσης ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα, στελέχωσης των κλινικών. Από τις θέσεις εξειδίκευσης στη Θεσσαλονίκη, το 40% παραμένουν κενές, ενώ περισσότεροι από το 50% που ολοκλήρωσαν την εξειδίκευσή τους, αποχωρούν μετά την τροποποίηση του Υπουργείου, αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου της παραμονής τους στο νοσοκομείο (από δύο χρόνια, σε έξι μήνες)». Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων, πανελλαδικά.

«Το επόμενο βήμα για έναν ασθενή της ΜΕΘ που έχει κερδίσει τη Μάχη για τη Ζωή, θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες, η νοσηλεία του, στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ώστε να συνεχιστεί ομαλά η προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της Ζωής του, εξήγησε o κ. Βασίλης Μπέκος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΕΘ Εντατικόλογος - Αναισθησιολόγος, Δ/ντής ΜΕΘ, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι ΜΑΦ είναι Μονάδες που στελεχώνονται από το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με μικρότερη αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού. «Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες ΜΑΦ και όπου υπάρχουν, δυσλειτουργούν. Το αποτέλεσμα της έλλειψης ΜΑΦ, είναι ότι παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν κερδίσει την πρώτη Μάχη για τη Ζωή». Επίσης, σημαντικό βήμα για την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών, συμπλήρωσε ο κ. Μπέκος είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Τα Κέντρα αυτά είναι μηδαμινά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και κατά κύριο λόγο είναι ιδιωτικά. «Δίνουμε τη Μάχη, την κερδίζουμε, χαμογελάμε και στη συνέχεια οι ασθενείς μεταφέρονται στις κλινικές τους, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της αυξημένης φροντίδας, με αποτέλεσμα να σβήνουν μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες».

Παρά τις αντίξοοες συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών ανέρχεται στο 75%. «Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για άμεση εισαγωγή των ασθενών στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας», τόνισε η κ. Μηλίτσα Μπιτζάνη, Μέλος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ.Παπανικολάου”. «Οι λοιμώξεις αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών το οποίο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχε η απαιτούμενη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό», συμπλήρωσε η κ. Μπιτζάνη.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Πέτρος Λεκάκης από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης τόνισε «δυστυχώς η πραγματικότητα έχει δύο όψεις. Από τη μια πλευρά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ μάχεται καθημερινά, με αυταπάρνηση για την ανθρώπινη ζωή στο πιο σημαντικό κομμάτι του Νοσοκομείου και από την άλλη πλευρά το κράτος σφυρίζει αδιάφορα… Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Εύχομαι η δράση αυτή να είναι η αρχή μιας συστηματικής συνεργασίας…».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved