Ναι στο δώρο της μητρότητας και από τις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα
Ποιος είπε ότι υπάρχουν εμπόδια για τις γυναίκες με χρόνια νοσήματα και ιδιαίτερα χρόνια φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα που θέλουν να γίνουν μητέρες;
Η εκστρατεία έχει τίτλο "Προορισμός Μητρότητα" και δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες με ρευματοπάθειες, που νιώθουν άγχος και αβεβαιότητα να κάνουν το βήμα, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ζεις με κάποιο τέτοιο νόσημα, που, πολύ συχνά, αλλοιώνει την ποιότητα της ζωής σου...
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορες έρευνες, που έχουν γίνει σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-45) με χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, έχει φανεί ότι αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες σχετικά με τη διαχείριση της νόσου και την μητρότητα.
Για τις γυναίκες με ρευματικές παθήσεις, που προσπαθούν να πετύχουν κύηση, μόνο το 25% αυτών με υψηλή ενεργότητα νόσου το επιτυγχάνει μέσα σε έναν χρόνο προσπάθειας, σε σύγκριση με το 75% των ασθενών σε ύφεση
Ο επαρκής έλεγχος της νόσου πριν από και κατά την διάρκεια της κύησης είναι καίριας σημασίας, για την κατά το δυνατόν εξασφάλιση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου (μείωση πρόωρων γεννήσεων, χαμηλό βάρος γέννησης κ.α.)
Παρά την άποψη ότι οι φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις μπορεί να βελτιωθούν κατά την διάρκεια της κύησης, περίπου το 50% των γυναικών σε κύηση εξακολουθεί και χρειάζεται παρέμβαση για τον έλεγχο της νόσου.
Εξάρσεις μετά την γέννα λαμβάνουν χώρα στο 40% ως 90% των ασθενών, οδηγώντας συχνά σε συμβιβασμούς μεταξύ θεραπείας και θηλασμού.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου για το θέμα, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ Αθανασία Παππά, μίλησε για τη δική της εμπειρία, δημιουργώντας ενθουσιασμό αλλά και συγκίνηση στους ανθρώπους που παραβρέθηκαν.
"Οι περισσότερες γυναίκες με ρευματοπάθειες έχουν ακούσει από τον γυναικολόγο τους ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Το ίδιο άκουσα και εγώ πριν από χρόνια. Όμως κατάφεραν κι απέκτησα δυο κόρες. Το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό ανήκει και στις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα".
Οι ασθενείς μπορούν να βρουν σημαντικές πληροφορίες σε έντυπα στα ρευματολογικά ιατρεία, καθώς και στα websites των συλλόγων ασθενών (www.arthritis.org.gr, www.akesoreum.gr , www.epidermia.gr, www.srpatras.gr , www.srcrete.gr , www.sygopaa.gr , www.paa.gr, www.iiso.gr).
"Ο επαρκής έλεγχος της φλεγμονώδους ρευματικής νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης κύησης. Επίσης, η προσεκτική αντιμετώπιση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού είναι σημαντική για τη διασφάλιση των βέλτιστων εκβάσεων για τη μητέρα και το νεογνό", δήλωσε ο καθηγητής ρευματολογίας, διευθυντής της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημήτρης Μπούμπας.
"Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι η μόνη τους επιλογή είναι η διακοπή της θεραπείας τους κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση. Επίσης, αρκετές ασθενείς μένουν έγκυοι χωρίς να το προγραμματίσουν με τον γιατρό τους και, μέσω αυτής της εκστρατείας, θα ενημερωθούν και θα κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους, ώστε να έχουν υποστήριξη από τον γιατρό τους νωρίτερα κατά το ταξίδι προς την μητρότητα".
Όπως είπαν οι ειδικοί, υπάρχουν πλέον, φάρμακα που είναι ασφαλή και που δεν περνούν ούτε στον πλακούντα ούτε στο μητρικό γάλα. Πρέπει να συνεχίζεται η θεραπεία στην εγκυμοσύνη τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα και να ξεκινά ξανά στον θηλασμό, γιατί, όταν η μέλλουσα μητέρα είναι ρυθμισμένη, τότε και η δική της υγεία προστατεύεται και ο κίνδυνος να γεννηθεί το παιδι πρόωρο και ελλιποβαρές μειώνεται. Επιπλέον χρειάζεται οι ασθενείς να ενημερώνονται για τη δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων.
Η εκστρατεία "Προορισμός Μητρότητα" είναι μια πρωτοβουλία της UCB Α.Ε. και τελεί υπό την αιγίδα της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα "Ρευμαζην", την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και το Σύλλογο Ασθενών «Ιησώ».
Διαβάστε ακόμη:
Η δυσκολία να είσαι ρευματοπαθής: Από την εργασία μέχρι τις σεξουαλικές σχέσεις & την αποδοχή