ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Πατούλης: Προοπτική για έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στον Τουρισμό Υγείας

«Η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική να γίνει στρατηγικός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του International Health Tourism Center και του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία που έδωσε με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό στο London School of Economics.

Η ομιλία του κ. Πατούλη με τίτλο «A new era Hellenic export: Medical Tourism» αποτέλεσε «προσκλητήριο» για κοινό βηματισμό επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων στην προσπάθεια για την οικονομική ανάταξη της χώρας μας με όχημα τον Τουρισμό Υγείας

Η ομιλία του κ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από το Ethical Finance Society.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του LSE Annual Fund στο πλαίσιο της φετινής σειράς εκδηλώσεων του LSE Ethical Finance Society για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο υποδιευθυντής του Department Health Policy. Π. Καναβός. Τον κ. Πατούλη προλόγισε ο Δημήτρης Μπατάκης, εκπρόσωπος του London School of Economics Ethical Finance Society.

Στην εκδήλωση απεύθυνε ομιλία και ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του International Health Tourism Center, Κ. Πάντος, ο οποίος εστίασε στα επιτεύγματα της χώρας μας στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με έμφαση στο χαμηλό κόστος της συγκριτικά με χώρες όπως η Αμερική και ο Καναδάς.

Κλειδί για την επέκταση της τουριστικής περιόδου ο Τουρισμός Υγείας

Υπογραμμίζοντας τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη διεθνώς, ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο τουρισμός στις ανερχόμενες οικονομίες θα φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 47% το 2010. Εχθρός είναι η εποχικότητα, επισήμανε, και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν που προσφέρεται ως ‘πρώτη ύλη’ για αξιοποίηση, ωστόσο μαστίζεται από έντονη εποχικότητα» ανέφερε και τόνισε πως η λύση θα έρθει με «ενιαίο σχεδιασμό, ευελιξία και προγραμματισμό σε συλλογικό επίπεδο».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ο Τουρισμός Υγείας λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στον χώρο και στον χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου άνω των 100 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+ θα ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε δυναμικό υποτομέα του Τουρισμού» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα, εστίασε στον ιαματικό τουρισμό και στη δυναμική που έχει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της, της πληθώρας των ιαματικών πηγών και του βιοκλίματος.

«Το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως

Η Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς μόνο του ιατρικού τουρισμού εκτιμάται άνω των 20 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα. Χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ήδη διεκδικήσει ένα κομμάτι από αυτή την προσοδοφόρο αγορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «ανταγωνιστής των διεθνών αυτών ‘παικτών’ θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα» λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως είναι το κλίμα, οι άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές, το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και οι ανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις, ενώ εξακολουθεί να είναι μια χώρα ασφαλής.

«Εκτιμάται δε ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ‘ασθενείς-ταξιδιώτες’, επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσβλέπει στον τουρισμό: η συμβολή του στο ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 2021 τα 43 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαιτείται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε πως ενώ τα θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο έχουν τεθεί, εκκρεμεί η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. «Απαιτείται η κατάρτιση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, κάτι στο οποίο εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως επιστημονικοί φορείς προσπαθούμε να συμβάλουμε και να επιβάλουμε» ανέφερε.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η ΚΕΔΕ δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το σχέδιο περιλαμβάνει διοργάνωση διημερίδων και συνεδρίων σε μεγάλες πόλεις με παρουσία της Ομογένειας, που στόχο έχουν την ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές του τουρισμού υγείας και επαφές με σημαντικούς παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες

Συνοψίζοντας τις προτεραιότητες για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας, ο κ. Πατούλης ανέφερε ως πρώτη την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.

Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του προφίλ των ελληνικών ιδρυμάτων στον εξωτερικό.

Άλλη προτεραιότητα, επισήμανε, είναι η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.

Τρίτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

Εστιάζοντας στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρας μας, ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρκεί να αναφέρω ότι κατά μέσο όρο ένας ιατρικός τουρίστας θα ξοδέψει με τον συνοδό του περί τα 5.000 ευρώ, ενώ ένας κλασικός τουρίστας για τις ίδιες μέρες θα ξοδέψει περίπου 1.500 ευρώ. Η Αθήνα αποτελεί τον κατεξοχήν προορισμό τουριστών Υγείας, με μικρές εξαιρέσεις ατόμων που επιθυμούν η διαμονή τους να είναι σε κάποιο νησί των Κυκλάδων».

Η Ελλάδα όμως έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει να κάνει με το κόστος παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «όταν το 46% του παγκόσμιου τζίρου του ιατρικού τουρισμού δαπανάται αποκλειστικά για οδοντιατρική θεραπεία, στην Ελλάδα το κόστος αυτών των οδοντιατρικών εργασιών είναι το 20%-30% του αντίστοιχου στον τόπο προορισμού των διεθνών ασθενών. Επίσης, οι εκτιμήσεις δείχνουν 60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερες λίστες αναμονής σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Νευραλγικός ο ρόλος των ΟΤΑ στην ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, επισημαίνοντας πως οι ΟΤΑ έχουν επωμιστεί και το βάρος:

  • Της βελτίωσης των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας γενικότερα και των Κέντρων Θερμαλισμού ειδικότερα.
  • Του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος των περιοχών τους ώστε να διαθέτουν ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών.
  • Της προβολής των ειδικών αυτών μορφών Τουρισμού στις αγορές και τις ομάδες ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί ρόλο:

  • Στη χρηματοδότηση για βελτίωση των υποδομών και την ανάδειξη των ιαματικών πηγών και στην εξέλιξή τους σε σύγχρονα κέντρα spa.
  • Στη σύναψη συμφωνιών με συστήματα Υγείας και Ασφαλιστικά Ταμεία, ευρωπαϊκών χωρών κυρίως. Ήδη ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των Πρεσβειών της Αυστρίας και της Γερμανίας, καθώς και με το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας.
  • Στις διακρατικές συμφωνίες που τυχόν θα συναφθούν και με εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτη, όπως η Ρωσία αλλά και οι αραβικές χώρες.
  • Στις συνέργειες και συνεργασίες με διεθνή ερευνητικά και εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

«Η δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού είναι κρίσιμη για την επιτυχία της νέας στρατηγικής. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και μαζί με όλους όσοι έχουν στρατευτεί σ’ αυτή την πορεία αναζητούμε συμμάχους και συμπορευτές. Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Το πιστεύουμε. Και είμαι βέβαιος ότι το πιστεύετε κι εσείς» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Πατούλης.

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Ο τουρισμός υγείας χρειάζεται εθνικό σχέδιο - Να προχωρήσει και το ΕΣΥ σε διεθνείς συμφωνίες

Ιατρικός τουρισμός: H καρδιά της Ελλάδας θα χτυπήσει στο Λος Άντζελες

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει το φθηνό και αναξιόπιστο προϊόν

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved