Έκκληση Τσίπρα από το βήμα του ΣΕΒ, η εμπειρία της κρίσης να μη γίνει μοίρα για την Ελλάδα
Η φράση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το βράδυ της Τρίτης «να μην επιτρέψουμε η πικρή εμπειρία της κρίσης, να γίνει μοίρα για τον τόπο», προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στον επιχειρηματικό κόσμο, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μόνο που για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να παλέψει μεθοδικά και έξω από τη γνωστή λογική της υπερφορολόγησης το επόμενο διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μία ανάπτυξη, που θα έρθει στοχευμένα, και μέσα από ένα πλέγμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. «Πιστεύουμε στη δίκαιη ανάπτυξη, σε μία νέα αντίληψη για την εργασία, στη μείωση των ανισοτήτων και στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο», υπογράμμισε ακόμη ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο κατάμεστο από επιχειρηματίες Μέγαρο Μουσικής, οι οποίοι ήθελαν να ακούσουν μία πραγματικά καλή είδηση!
Όμως τι ειρωνεία, οι ανισότητες αυξήθηκαν στα χρόνια της ύφεσης (δραματικά για την ακρίβεια) και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό (στη μεγάλη του πλειοψηφία νέοι επιστήμονες και γιατροί), έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, προκαλώντας μία τεράστια πνευματική και εργασιακή «αιμορραγία» για την Ελλάδα. «Πράγματι, η κρίση μας δίδαξε πολλά», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, επεσήμανε με έμφαση, «η Μεταμνημονιακή Εποχή, να μην μας βρει με τα ίδια μυαλά».
Και ακριβώς επειδή μας δίδαξε πολλά, θα πρέπει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Θα πρέπει η έξοδος από το Μνημονιακό Πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, να έχει ένα συγκεκριμένο Σχέδιο (και όχι μία γεύση απλά) με αναπτυξιακούς άξονες για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, ή μικρομεσαίες, μία Εθνική Στρατηγική για το φάρμακο, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξωστρέφεια για τις βιομηχανίες, μείωση της συμμετοχής των ασθενών για τις θεραπείες τους, σημαντική μείωση των ανισοτήτων, πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, ένα πιο προσιτό και ανθρώπινο φορολογικό σύστημα και κατάργηση κάποια στιγμή των πολύ σοβαρών μέτρων (για τις φαρμακοβιομηχανίες) clawback και rebate.
Εξάλλου να θυμίσουμε ότι την αγωνία τους για τη Μετά Μνημόνιο εποχή, η οποία δεν απέχει παρά μόνο τρεις μήνες και το πώς αυτή θα μετουσιωθεί σε ανάπτυξη, κατέθεσαν από κοινού ΣΦΕΕ και ΠΕΦ σε μία μακροσκελή επιστολή που απέστειλαν στις 23 Μαΐου προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και τις διοικήσεις ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ.
Στην επιστολή, τα προεδρεία των θεσμικών οργάνων ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, αναφέρθηκαν στην ανάγκη και στην απόλυτη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το Φάρμακο, το οποίο θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη, για τόνωση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας.
Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτουν οι φορείς, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης καθώς το σημερινό κρίνεται ατελέσφορο, το clawback να έχει ένα ανώτατο όριο ή να βαρύνει με συνυπευθυνότητα εταιρείες και Πολιτεία, η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα. Ειδικότερα, στην περίπτωση στρατηγικών επενδύσεων στην παραγωγή και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων (άνω των 10 εκατ. €) θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν διαδικασίες fast track καθώς και σχετικές φορολογικές απαλλαγές ανεξάρτητα μεγέθους εταιρείας και περιφέρειας.
«Η Ελλάδα αλλάζει με την επιχειρηματικότητα μπροστά» ήταν το μότο που κυριάρχησε στις εργασίες της Συνέλευσης του ΣΕΒ. Αυτήν την επιχειρηματικότητα και αυτές τις επιχειρήσεις που γνωρίζουν να επενδύουν και να τραβάνε μπροστά το άρμα της οικονομίας, θα πρέπει να δει η κυβέρνηση με ένα άλλο μείγμα πολιτικής και απενοχοποιημένα!
Διαβάστε ακόμη:
Ελλάδα 2018: Δραματική πτώση των αποταμιεύσεων μετά το κούρεμα των συντάξεων
Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ
Η φαρμακοβιομηχανία μετά το Μνημόνιο: Επιστολή ευθύνης από ΣΦΕΕ & ΠΕΦ στην κυβέρνηση
Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί
Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο
ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής
Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της