ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Σίνδο η ανέγερση του Κέντρου Αιμοδοσίας Βόρειας Ελλάδας

Σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης 7.281,92 τετραγωνικών μέτρων, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, θα ανεγερθεί το δεύτερο Κέντρο Αίματος της χώρας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Δέλτα για την παραχώρηση οικοπέδου γι' αυτό τον σκοπό.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας και μετά την αρχική συμφωνία της 29ης Δεκεμβρίου 2017, στο Γραφείο Πρωθυπουργού Β. Ελλάδας, η παραχώρηση της έκτασης κατά κυριότητα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την εντός πενταετίας ανέγερση του Κέντρου Αίματος Βόρειας Ελλάδας.

Το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας θα επεξεργάζεται 500-600 μονάδες αίματος ημερησίως και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα καλύπτει τις ανάγκες μετάγγισης Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης και οι δραστηριότητες του θα περιλαμβάνουν το συντονισμό των αιμοδοτήσεων, την επεξεργασία, τον έλεγχο και τη διανομή των προϊόντων αίματος. Η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων ρυθμίζονται αυστηρά από την εθνική νομοθεσία και ακολουθούν τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Σε αυτό το Κέντρο Αίματος θα επεξεργαζόμαστε όλα τα αίματα που συλλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά τα προϊόντα αίματος θα αποστέλλονται έτοιμα, τυποποιημένα και επεξεργασμένα στα νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η συλλογή και η επεξεργασία και ό,τι άλλες επιπλέον μεθόδους χρειάζονται να εφαρμόζονται σε αυτά τα δύο Κέντρα, δηλαδή σε αυτό που βρίσκεται στην Αθήνα και σε αυτό που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα αυτές οι μέθοδοι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν επειδή ακριβώς είναι διάσπαρτες οι αιμοδοσίες. Με την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας πρέπει να γίνουν συγκεντροποιήσεις για να γίνει καλύτερη επεξεργασία των προϊόντων και με αυτή τη λογική το υπουργείο Υγείας ζήτησε ένα χώρο και αναζητήθηκε για περισσότερο από έναν χρόνο ένα οικόπεδο που να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, να έχει εύκολη πρόσβαση στα αυτοκίνητα και σιγά σιγά να αρχίσει να λειτουργεί. Τώρα που παραχωρήθηκε το οικόπεδο, είναι θέμα του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει η υλοποίηση. Βέβαια όλα αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Γκανίδου, η οποία αναπληρώνει την πρόεδρο του Εθνικό Κέντρου Αιμοδοσίας και είναι διευθύντρια αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια πολύ σημαντική "επένδυση" στο δήμο μας, μιας και εδώ θα δημιουργηθεί η έδρα του ενός εκ των δύο πανελληνίως Κέντρων Αίματος. Ένα Κέντρο που θα διευκολύνει και θα "τακτοποιήσει" τη διακίνηση των μονάδων αίματος των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, αλλά, παράλληλα, θα αποτελέσει ένα Κέντρο καινοτομίας και έρευνας για τον συγκεκριμένο τομέα. Δεν θα ήταν δυνατόν να μην αποδεχθούμε ένα τέτοιο αίτημα, όταν ο σκοπός είναι ιερός και έχει μια έντονα ανθρωπιστική διάσταση», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved