Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Κίνδυνος αναπηρίας & θανάτων λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος
Οι γονείς έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τα παιδιά τους, επειδή είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις, αλλά ο εμβολιασμός πρέπει να θεωρείται ως μια δια βίου προσέγγιση που ισχύει και για τους ενήλικες, δήλωσε η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Renate Sommer στον ιστότοπο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EURACTIV.com.
«Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρό. Όσοι αρνούνται σημαντικά εμβόλια στο παιδί τους, δεν ρισκάρουν μόνο τη ζωή του δικού τους παιδιού, αλλά βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των άλλων» τόνισε το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Στον εμβολιασμό των ενηλίκων έχει δοθεί μικρότερη έμφαση συγκριτικά με άλλες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας. Αλλά σε ένα πληθυσμό που γερνά, το ποσοστό των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και οι επιπλοκές τους σε ενήλικες και ηλικιωμένους, είναι πιθανό να αυξηθούν.
Ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων θα τους επέτρεπε να παραμείνουν υγιείς και δραστήριοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με λιγότερες και συντομότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο, λιγότερο χρόνο αποχής από την εργασία, λιγότερη εξάρτηση και μικρότερο ποσοστό χρόνιων ασθενειών.
Επιπλέον, τα αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.
Η Sommer υποστηρίζει ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν αντιτετανικό εμβόλιο κάθε 10 χρόνια και ότι κάποια από τα εμβόλια που γίνονται στην παιδική ηλικία, χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνονται για να είναι προστατευμένος ο πληθυσμός.
«Κάποια εμβόλια συνιστώνται μόνο στους ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως π.χ. ο έρπης. Άλλοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ασθενειών λόγω ταξιδιών, της δουλειάς τους ή ατομικών συνθηκών υγείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε το αρχείο προσωπικών εμβολιασμών κάθε τόσο και να τσεκάρετε εάν είστε επαρκώς εμβολιασμένοι» τόνισε.
Κίνδυνος αναπηριών και θανάτων από την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με επιδημίες ιλαράς σε ορισμένες χώρες λόγω της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, της έλλειψης πληροφόρησης και της έντονης πίεσης των αντιεμβολιαστικών κινημάτων.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τέσσερις χώρες ανέφεραν θανάτους από επιδημίες ιλαράς το 2018.
«Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης και συνεχούς μετάδοσης σε περιοχές με ευαίσθητους πληθυσμούς», ανέφερε το ECDC την περασμένη εβδομάδα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (5.224), την Ιταλία (4.978), την Ελλάδα (1.398) και τη Γερμανία (906).
Online βομβαρδισμός ψευδών ειδήσεων
Σχολιάζοντας την άρνηση εμβολιασμού, ο γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Gilles Pargneaux δήλωσε στο EURACTIV.com ότι έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
«Οι αναξιόπιστες διαδικτυακές πηγές βομβαρδίζουν τους πολίτες με παραπλανητικές και αντιεπιστημονικές πληροφορίες, προκαλώντας καθυστερήσεις ή πλήρη άρνηση στα απαραίτητα εμβόλια», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Sommer εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη δικαιολογία για να αρνηθεί συνειδητά κάποιος τον εμβολιασμό.
«Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στους ανθρώπους. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες μας πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί και πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες της άρνησης εμβολιασμού. Ακριβώς επειδή οι λοιμώξεις, όπως η πολιομυελίτιδα και η διφθερίτιδα δεν υπάρχουν πλέον στην ΕΕ, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απουσία αυτών των σοβαρών ασθενειών στην ΕΕ είναι το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εμβολιασμού που διαρκεί δεκαετίες», σημείωσε.
Η Sommer ανέδειξε την μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της παραπληροφόρησης ως αιτία πτώσης των ποσοστών εμβολιασμού.
Η Sommer καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης αυτής και να αναπτύξουν περαιτέρω εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, να ενισχυθεί η διαπαιδαγώγηση και ο διάλογος, ιδίως με τους γονείς, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δράση των παραπλανητικών πληροφοριών.
«Αισθάνομαι ότι πρόκειται για σοβαρή σωματική βλάβη, καθώς αυτά τα παιδιά καθίστανται εντελώς ανυπεράσπιστα έναντι των πιο σοβαρών λοιμώξεων που μπορούν να τα αφήσουν ανάπηρα για το υπόλοιπο της ζωής τους ή ακόμα και να τα οδηγήσουν σε θάνατο», προειδοποίησε η Sommer.
Πηγή: EURACTIV.com
Διαβάστε επίσης:
Ιλαρά: Ο έγκαιρος εμβολιασμός το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας
Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια, αιτία αναζωπύρωσης πολλών ασθενειών