Χειρουργοί από τη Μ. Ανατολή εκπαιδεύονται στην τεχνική TAR στο Ιατρικό Διαβαλκανικό
Χειρουργοί από χώρες της Μέσης Ανατολής έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να εκπαιδευτούν στις σύγχρονες και προηγμένες - εξειδικευμένες τεχνικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλων μετεγχειρητικών κηλών στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει το διάστημα 12-13 Απριλίου το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Η εκπαίδευση των χειρουργών θα γίνει από τον εξειδικευμένο στη χειρουργική των κηλών και την ανακατασκευή των κοιλιακών τοιχωμάτων, επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής του ΑΠΘ και συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Γρηγόριο Χατζημαυρουδή και αφορά στον οπίσθιο διαχωρισμό των κοιλιακών τοιχωμάτων με διατομή του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (τεχνική TAR -Transversus Abdominis Release).
Η μετεγχειρητική κήλη αποτελεί μία από τις συχνότερες επιπλοκές ( 10-20% διεθνώς) μετά από επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα (ανοικτές και λαπαροσκοπικές). Λύση στο πρόβλημα των μεγάλων, υποτροπιάζουσων και γενικότερα «δύσκολων» - επιπλεγμένων μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών, δίνει πλέον η πολύ σύγχρονη και πρωτοποριακή τεχνική του οπισθίου διαχωρισμού των κοιλιακών τοιχωμάτων με διατομή του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (τεχνική TAR). Η τεχνική αυτή επιτρέπει την πραγματική ανακατασκευή - αναδόμηση των κοιλιακών τοιχωμάτων και την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την τοποθέτηση ενός μεγάλου πλέγματος, μεταξύ κοιλιακών μυών και του εσωτερικού περιβλήματος της κοιλιάς (περιτόναιο), για να προφυλαχθεί από το ενδεχόμενο υποτροπής της κήλης. Παρέχει οριστική λύση σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις παραπάνω κατηγορίες, με την απαραίτητη προϋπόθεση, να εφαρμοσθεί από εξειδικευμένο στην τεχνική αυτή, χειρουργό. Σημειώνεται, ότι το Ιατρικό Διαβαλκανικό είναι ένα από τα ελάχιστα Ιατρικά Κέντρα όλης της Ευρώπης, στα οποία πραγματοποιούνται αυτές οι πολύ απαιτητικές επεμβάσεις σε ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από μεγάλες και γενικότερα πολύπλοκες μετεγχειρητικές κήλες.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τη θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων πάνω στις τεχνικές του οπίσθιου διαχωρισμού των κοιλιακών τοιχωμάτων και τη διενέργεια δύο επεμβάσεων αποκατάστασης επιπλεγμένης κοιλιοκήλης. Θα ακολουθήσει και επόμενο Διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο, στις 4 & 5 Ιουλίου, για την εκπαίδευση Χειρουργών της Ν.Α. Ευρώπης, με το ίδιο αντικείμενο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)