Προσφυγικό: Κονδύλια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ της ΕΕ στην Ελλάδα
Το ποσό του 1,5 δισ ευρώ έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το προσφυγικό στη χώρα μας, από την ώρα δηλαδή που ξεκίνησαν οι προσφυγικές ροές να καταφθάνουν στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, 750 άτομα έχουν τοποθετηθεί στις νησιωτικές μας περιοχές, όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες ωστόσο μιλούν για σχεδόν προνομιακή διαχείριση της χώρας. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.
Να σημειωθεί, ότι με στόχο τη στήριξη των ελληνικών αρχών, όπως και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που επιχειρούν στην Ελλάδα, στο πεδίο διαχείρισης της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περισσότερα από 393 εκατ. σε επίπεδο έκτακτης βοήθειας από την αρχή του 2015.
Επιπλέον 561 εκατ. ευρώ έχει χορηγήσει η Κομισιόν μέσα από τα αρχικά προγραμματισμένα πακέτα για την περίοδο 2014-20: 332,8 εκατ. από το AMIF (Asylum, Mirgration andIntegration Fund) και 238,2 εκατ. από το ISF (Internal SecurityFund).
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δυνατότητας επιχορήγησης για εξαιρετικά επείγουσες συνθήκες, για την περίοδο 2016-18 έχουν διασφαλιστεί προς ελληνική χρήση άλλα 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 401 εκατ. έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της σύμβασης.
Εξάλλου πριν μερικές ημέρες, ελήφθη η απόφαση εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, αναφορικά με τη συνδιαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ευρωπαϊκές πηγές έσπευδαν να επισημάνουν ότι τα χρήματα προς την Τουρκία «δεν καταλήγουν στην Τουρκία αλλά στο ταμείο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, από τις 20 Μαρτίου 2016 μέχρι και σήμερα, πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά (27.944 το 2016 μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας και 29.718 το 2017). Ήδη, τους πρώτους μήνες του 2018, 3.545 ακόμα άνθρωποι έφτασαν στα νησιά μας. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός και εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτική πίεση στο ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η συμφωνία ουδέποτε σταμάτησε τις ροές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ «κρίσης».
Τραγικός όμως είναι ο απολογισμός των μεταναστών προσφύγων που έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθειά τους για μία καλύτερη ζωή, ο οποίος ευτυχώς, βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα πάντα με τους Γιατρούς του Κόσμου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη σε απόλυτους αριθμούς φαίνεται να έχει πράγματι μειωθεί: 133 περίπου άνθρωποι χάθηκαν στο Αιγαίο τα δύο αυτά χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή της Συμφωνίας, όταν μόνο το 2015, 799 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν τις ελληνικές ακτές. Αν όμως διαβάσει κανείς τους αριθμούς πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του στο Αιγαίο είναι σήμερα μεγαλύτερη από ότι το 2015.
Διαβάστε ακόμη:
Προσφυγικό: 5 Μύθοι & αλήθειες για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας από τους Γιατρούς του Κόσμου
Πρόσφυγες: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τις υπηρεσίες του στην ηπειρωτική χώρα
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Αναλαμβάνουν δράση και πάλι στη Χίο για τους πρόσφυγες
Ασυνόδευτα ανήλικα: Πάνω από 55 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Φιλοξενίας του ΕΕΣ
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Οργάνωσης