ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάρκινσον: Καταλυτική η συμμαχία γιατρού-ασθενούς, αλλά οι δεύτεροι δεν συμμορφώνονται

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου και πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για όλες τις καταστάσεις και τα στάδια της νόσου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη αντιμετώπισή της είναι η αποφασιστική στάση και ενεργητική συμμετοχή του ίδιου του ασθενούς. Και η αλήθεια είναι ότι μόνος του ο γιατρός δεν επαρκεί, χρειάζεται πάντα η συμμαχία του με τον πάσχοντα. Παράλληλα, η σταθερά αυξανόμενη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη νόσο δημιουργεί τις προοπτικές για νέες, ακόμη πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα παραπάνω τόνισαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό με θέμα: «Ζώντας με τη Νόσο του Parkinson: Προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές» που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 16:30, στην αίθουσα «OLYMPIA» του ξενοδοχείου Royal Olympic, η Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ακαδημίας Νευροεπιστημών θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στην διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η υπεύθυνη ενημέρωση για τις θεραπευτικές επιλογές του σήμερα και ό,τι νέο αναμένεται στο προσεχές μέλλον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θεραπεία αναφοράς για την αντιμετώπιση της νόσου του parkinson παραμένει από το 1967 η λεβεντόπα. Στα 50 χρόνια που χρησιμοποιείται, έχει μειώσει δραματικά την ανικανότητα των παρκινσονικών ασθενών.

Με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές χορηγούμενες δια του στόματος θεραπείες ρυθμίζεται ικανοποιητικά το 85% με 90% των ασθενών εξήγησε ο κ. Γεώργιος Α. Τάγαρης, Νευρολόγος, Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

Οι θεραπείες και το χειρουργείο

Για το υπόλοιπο 10% με 15% που δεν αντιδρά ικανοποιητικά υπάρχουν επεμβατικές θεραπείες όπως η συνεχής υποδόρια έγχυση απομορφίνης με χρήση ειδικής αντλίας, η αντλία συνεχούς έγχυσης λεβοντόπα στη νήστιδα και τέλος η χειρουργική επέμβαση (εν τω βαθει εγκεφαλική διέγερση).

Ο κ. Ταγάρης μίλησε για την μεγάλη αγωνία που έχουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους για την εύρεση νέων θεραπειών «η επιστήμη προχωράει γρήγορα αλλά για τον ασθενή βασανιστικά αργά» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο ασθενής με parkinson δίνει κάθε μέρα μάχη».

Επίσης τόνισε ότι ο ασθενής θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση από το γιατρό του και όχι να λαμβάνει διάσπαρτες και κατά κανόνα ελλιπείς πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία τους

«Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και των συγγενών τους περιμένει με δικαιολογημένη ανυπομονησία τις εξελίξεις στα φάρμακα για τη νόσο. Ταυτόχρονα, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με τη νόσο πάρκινσον δεν ακολουθεί τις οδηγίες των θεραπόντων γιατρών τους. H στάση του ασθενή και των συγγενών του απέναντι στην ασθένεια με έναν πιο ενεργητικό τρόπο είναι κάτι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε, καθώς έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά πως ο ρόλος του ασθενούς και του φροντιστή του στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον είναι πολύ σημαντικός» επισήμανε ο κ. Παντελής Στάθης, Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου “Mediterraneo”.

Όπως εξήγησε ο κ. Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής Νευρολογίας – Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Δ/ντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου «η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών, ωστόσο επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι σε ορισμένα περιστατικά, ιδιαίτερα πρώιμης έναρξης, υπάρχει σημαντική συμμετοχή του γενετικού παράγοντα».

Στην εκδήλωση θα αναφερθούν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στους παθογενετικούς παράγοντες της νόσου με την προσδοκία οι γνώσεις αυτές να οδηγήσουν σε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων.

Εναλλαγές της κινητικότητας

«Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς με νόσο του πάρκινσον παρουσιάζουν στην πορεία της ασθένειάς τους εναλλαγές καλής κινητικότητας και κινητικών προβλημάτων, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Οι κινητικές αυτές διακυμάνσεις εκδηλώνονται έπειτα από μήνες ή χρόνια λήψης της κλασικής φαρμακευτικής θεραπείας και επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των ασθενών να λειτουργούν φυσιολογικά στην καθημερινή ζωή. Οι εναλλαγές της καλής κινητικότητας με την ακινησία ή και την υπερκινησία θεωρούνται από τους ασθενείς ως μία από τις δυσκολότερες παραμέτρους της ασθένειάς τους» τόνισε ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, Νευρολόγος, Υπεύθυνος Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον του 251 Γ.Ν.Α., Υπεύθυνος Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Νόσου Πάρκινσον και Συναφών Διαταραχών «METROPOLITAN HOSPITAL».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι «επεμβάσεις στην πάρκινσον πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή, στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων. Το τελικό στάδιο είναι πραγματικά τελικό». Γι αυτό όπως εξήγησε, «όταν εμφανιστούν κινητικές διακυμάνσεις που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, τότε ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται στο προχωρημένο στάδιο της νόσου και θα πρέπει να απευθυνθεί στα Κέντρα Κινητικών Διαταραχών που υπάρχουν στην Αθήνα και την Περιφέρεια».

Θεατρικό μονόπρακτο «Χωρίς Εκείνη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ζώντας με τη Νόσο του Parkinson: Προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές» οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το θεατρικό μονόπρακτο «Χωρίς Εκείνη» με πρωταγωνίστριες την Δέσποινα Καραμήτσου και την Καλλιόπη Παπουτσή. Μια περίεργη ιστορία εξαφάνισης… με πολλά ίχνη. Μπορεί η γλώσσα της καρδιάς και η δύναμη του νου να ρίξουν φως στην ανεξιχνίαστη υπόθεση;

Δείτε το trailer του Θεατρικού.


Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου εκτός από το τρέμουλο

Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση

Έξι ασθένειες που φαίνονται στα χέρια

Τρέμουλο στα χέρια: Πού μπορεί να οφείλεται;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved