ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 7 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο ρούχων

Είναι σίγουρα βολικό να πετάτε όλα τα άπλυτα ρούχα τον κάδο του πλυντηρίου, να επιλέγετε το κατάλληλο πρόγραμμα και να περιμένετε να βγουν πεντακάθαρα και ευωδιαστά.

Ίσως να γνωρίζετε επίσης ότι είδη, όπως τα καλσόν και τα μαγιό, δεν πλένονται στο πλυντήριο, καθώς κομπιάζουν, ξεχειλώνουν και γενικά καταστρέφονται.

Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο γνωστά αντικείμενα και είδη ρουχισμού που δεν πρέπει να πλένετε στο πλυντήριο, αν δεν θέλετε να καταστρέψετε τόσο τα ίδια όσο και το πλυντήριό σας.

Δείτε ποια είναι:

Μαξιλάρια αφρού

Οι κινήσεις του πλυντηρίου θα αποδυναμώσουν και το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν κομμάτια τον αφρό, γι’ αυτό αποφύγετε να πλύνετε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο.

Επειδή ο αφρός μνήμης, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτών των μαξιλαριών, είναι φυσικά υποαλλεργικός και ανθεκτικός στην σκόνη, τα μαξιλάρια αυτά παραμένουν καθαρά περισσότερο από τα κλασικά μαξιλάρια.

Οι ειδικοί συνιστούν να τα καθαρίζετε τοπικά, μόνο στα σημεία που έχουν λερωθεί. Εάν οι οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή προβλέπουν πλύσιμο στο χέρι, γεμίστε τη μπανιέρα με νερό και αφού προσθέσετε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα, βυθίστε το μαξιλάρι και αφήστε το κάποιες ώρες. Κατόπιν στραγγίστε το και σφίξτε απαλά για να απομακρύνετε την περίσσεια νερού, αλλά μην το στρίβετε γιατί μπορεί να διαλυθεί. Στεγνώστε το σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Οτιδήποτε έχει τρίχες από κατοικίδια

Αν έχετε κατοικίδιο σίγουρα γνωρίζετε ότι η απομάκρυνση της τρίχας τους από τα ρούχα, είναι μπελάς. Αν όμως επιχειρήσετε να βάλετε το κοτλέ παντελόνι που έχει γεμίσει τρίχες από τη γάτα ή τον σκύλο σας στο πλυντήριο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα!

Οι βρεγμένες τρίχες θα κολλήσουν στα υπόλοιπα ρούχα, αλλά και σε διάφορα τμήματα του πλυντηρίου, ενώ μπορεί ακόμη και να φράξουν τους σωλήνες αποστράγγισης.

Πριν βάλετε τα ρούχα για πλύσιμο, φροντίστε να απομακρύνετε τις τρίχες με το ειδικό ρολό για τρίχες και χνούδια και στη συνέχεια πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Στηθόδεσμοι

Το πλύσιμο των σουτιέν στο πλυντήριο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να τα καταστρέψετε. Το «χτύπημα» στον κάδο του πλυντηρίου θα τα ξεχειλώσει, οι κόπιτσες θα πιαστούν στα άλλα ρούχα και θα τα τρυπήσουν, ενώ οι μπανέλες θα σπάσουν και είναι πιθανό να πιαστούν στον κύλινδρο του πλυντηρίου και να προκαλέσουν ζημιά.

Ο μόνος τρόπος να καθαρίσετε τα σουτιέν είναι το πλύσιμο στο χέρι με κρύο νερό και μικρή ποσότητα ήπιου υγρού απορρυπαντικού για ευαίσθητα ρούχα. Εάν θέλετε να τα πλύνετε οπωσδήποτε στο πλυντήριο, φροντίστε να είναι ενωμένα τα άγκιστρα, διπλώστε το σουτιέν στα δύο και βάλτε το σε μια πάνινη σακούλα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα ρούχα και να ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Επιλέξτε το κρύο πρόγραμμα για ευαίσθητα χωρίς στύψιμο. Μην στεγνώνετε τα σουτιέν στο στεγνωτήριο γιατί θα χαλάσουν.

Ρούχα με λεκέδες από εύφλεκτα υλικά

Αποφεύγετε να πλένετε στο πλυντήριο ρούχα που έχουν λερωθεί με εύφλεκτο υλικό, όπως βενζίνη, λάδι μηχανής, μαγειρικό λάδι, διαλυτικό χρωμάτων ή αλκοόλ. Σε καμία περίπτωση όμως μην τα βάλετε στο στεγνωτήριο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα κάψουν ή να προκαλέσουν ακόμη και έκρηξη.

Χρησιμοποιήστε πρώτα κάποιο προϊόν αφαίρεσης λεκέδων τοπικά, ανάλογα με τη σύσταση του λεκέ, και μετά πλύνετε στο πλυντήριο.

Δαντέλες και κεντήματα

Οτιδήποτε έχει δαντέλα ή είναι κεντημένο, θα καταστραφεί αν το βάλετε στο πλυντήριο. Ειδικά τα ρούχα που έχουν ραμμένα διάφορα διακοσμητικά, π.χ. τοπ με χάντρες στο μπούστο, δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο γιατί τα υλικά θα ξεκολλήσουν.

Αντίστοιχα, οι δαντέλες θα πιαστούν σε άλλα ρούχα με κουμπιά, φερμουάρ κλπ. και θα σκιστούν. Και αυτά πρέπει να πλένονται στο χέρι ή να τα δίνετε στο καθαριστήριο, καθώς κάποια χρειάζονται στεγνό καθάρισμα.

Πολύ μεγάλα αντικείμενα

Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο, καθώς αν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για να κινούνται τα ρούχα και να κατανέμεται το απορρυπαντικό και το νερό, δεν θα καθαρίσουν. Αποφεύγετε να γεμίζετε τον κάδο μέχρι πάνω και να πλένετε στο πλυντήριο παπλώματα και κουβέρτες, καθώς ούτε αυτά καθαρίζονται σωστά, ενώ επιβαρύνουν τη λειτουργία του πλυντηρίου. Τέτοια ρούχα είναι προτιμότερο να τα φροντίζουν ειδικοί.

Ρούχα από μαλλί, κασμίρ και βελούδο

Τα ευαίσθητα υφάσματα από υλικά φυσικής προέλευσης ταλαιπωρούνται στο πλυντήριο και υπάρχει ο κίνδυνος να συρρικνωθούν, να τσαλακωθούν και εν τέλει να καταστραφούν ακόμη και με ένα πλύσιμο.

Πρέπει λοιπόν να πλένονται στο χέρι ως εξής: Διαλύστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού για ευαίσθητα σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια βυθίστε τα ρούχα. Αφήστε τα στο νερό 10-15 λεπτά και αποφύγετε να τα τρίψετε έντονα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά για να φύγει το απορρυπαντικό. Μην τα στύβετε γιατί μπορεί να χάσουν τη φόρμα τους και να παραμορφωθούν.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα βρεφικά & παιδικά ρούχα

Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα εσώρουχα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved