Προβολή ντοκιμαντέρ με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Μια ξεχωριστή προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΙΑ» που θα συνοδευτεί από ανοιχτή συζήτηση διοργανώνει το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018 στις 12.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου.
«Εξίσου σημαντική με την ψυχική υποστήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται από καρκίνο είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων αλλά και του κόσμου ευρύτερα. Φέτος –με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου– επιλέξαμε την Τέχνη ως όχημα να στείλουμε τα μηνύματά μας και να ανοίξουμε έναν διάλογο γύρω από το θέμα» δηλώνει ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΗΨΥΑΚ Δημήτρης Σακελλάρης. «Το ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη συνιστά μια πολύ καλή αφετηρία, γιατί θίγει μια σειρά από ζητήματα σημαντικά για τη θεραπευτική προσπάθεια των ογκολογικών ασθενών» προσθέτει.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές, με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες αγάπης, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές, που τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε αλλά σπάνια τις ακούμε. Γυναίκες και άντρες λένε προσωπικές τους ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία, ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται. «Ως δημιουργούς ντοκιμαντέρ μας ενδιαφέρει οι ταινίες μας να αποτελούν αφορμή για συζήτηση και σκέψη. Είναι για μας μεγάλη τιμή που με αφορμή το ντοκιμαντέρ μας ‘ΒΥΖΙΑ’ το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών Καρκίνου θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ο καρκίνος μπήκε στη ζωή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πληροφορηθούν, να μιλήσουν, να μοιραστούν ό,τι αισθάνονται και να μη νιώθουν μόνοι» αναφέρουν η κοινωνιολόγος και σεναριογράφος Λιόπη Αμπατζή και οι σκηνοθέτες Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης.
Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή από κοινό και κριτικούς, ενώ ταξίδεψε και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα, αποσπώντας βραβείο στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα αλλά και στο εξωτερικό, στο Medimed–Βαρκελώνη 2017 και στο 3ο Hellas Filmbox-Βερολίνο 2018).
Διάρκεια: 55΄ / Γλώσσα: Ελληνικά
Θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι για άτομα με προβλήματα ακοής
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός
Είσοδος ελεύθερη
Τα βασικά σημεία της ταινίας θα φωτίσουν μετά την προβολή οι σκηνοθέτες μαζί με συνεργάτες και εκπροσώπους του ΚΗΨΥΑΚ που θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό:
Μαρία Κοτρώτσου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια ΚΗΨΥΑΚ / Ανιές Σκλάβου-Στέλιος Τατάκης, Σκηνοθέτες / Ελένη Ράμμου, Ωφελούμενη ΚΗΨΥΑΚ / Σταυρούλα Μπαρμπαγεωργοπούλου, Ωφελούμενη ΚΗΨΥΑΚ / Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος / Σταυρούλα Ντρουφάκου, Παθολόγος-Ογκολόγος / Συντονιστής: Μάριος Σταυρογιαννόπουλος, Ψυχολόγος-ΕΚΨ & ΨΥ
Το ΚΗΨΥΑΚ, πιστεύοντας στη σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα του καρκίνου, ανοίγει έναν διάλογο για κάτι που μας αφορά όλους –άμεσα ή έμμεσα– μέσω της τέχνης, η οποία απευθύνεται σε όλους. Με άξονα την παροχή βοήθειας για τη διαχείριση των πρωτόγνωρων και δύσκολων συναισθημάτων που γεννά η αναμέτρηση με τον καρκίνο, το ΚΗΨΥΑΚ συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εδώ και 18 χρόνια ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο και στο κοντινό τους περιβάλλον.
Μέσα στο 2017 πραγματοποίησε 8.135 θεραπευτικές συνεδρίες. Συνολικά 446 άνθρωποι έλαβαν τις υπηρεσίες του, που περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, χοροκινητική θεραπεία και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.
Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών, κατοίκους Αττικής και περιφέρειας, που μπορούν να λάβουν συμβουλευτική στήριξη τηλεφωνικά, μέσω βιντεοκλήσης (Skype) ή κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 8.00-20.00, 210 3233401 & 210 3233402. Η λειτουργία και οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ χρηματοδούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του ΚΗΨΥΑΚ, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook & twitter)