Της έβαλαν 4 «μπαλόνια» στο πρόσωπο για να της σώσουν τη ζωή (pics&vid)
Η 23χρονη Xiao Yan από την επαρχία Γκουιτσόου της νοτιοδυτικής Κίνας ζει προσωρινά με τέσσερα μικρά «μπαλόνια» εμφυτευμένα στο πρόσωπό της, που της προσδίδουν μια ολωσδιόλου αλλόκοτη όψη.
Οι γιατροί προχώρησαν σε αυτή την τολμηρή κίνηση προκειμένου να σώσουν τη ζωή της νεαρής κοπέλας.
Το σημάδι που καλύπτει εκ γενετής το πρόσωπό της θα μπορούσε να εξελιχθεί μελλοντικά σε καρκίνο, γι’ αυτό και οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Για να καταστεί αυτό δυνατό, μιας και το σημάδι κάλυπτε πάνω από το ένα τέταρτο του προσώπου της κοπέλας, έπρεπε πρώτα να τοποθετηθούν για ένα διάστημα τα «μπαλόνια» ώστε να βοηθήσουν να αναπτυχθούν νέοι ιστοί, τους οποίους αργότερα οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν το τμήμα του δέρματος που θα αφαιρεθεί.
Το εκ γενετής σημάδι της Xiao είναι ένας συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος (ΣΜΣ). Τέτοιου είδους σπίλοι εμφανίζονται περίπου σε έναν ανά 500.000 ανθρώπους.
Η κοπέλα θα πρέπει να υπομείνει τη διαδικασία για αρκετούς μήνες πριν μπορέσει να υποβληθεί στην επέμβαση για να αφαιρεθεί ο σπίλος.
Υπόσχεση για μια νέα ζωή
Οι γιατροί στο νοσοκομείο Shanghai Ninth People's Hospital της Ανατολική Κίνας προχώρησαν στην τοποθέτηση των μπαλονιών καθώς τον περασμένο Μάρτιο η Xiao άρχισε να παραπονιέται για πόνους στο σημείο όπου υπήρχε ο σπίλος, εντείνοντας τις ανησυχίες τους για τυχόν καρκινική μετάλλαξή του.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, οι ΣΜΣ εξελίσσονται σε καρκίνο σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 1 έως και 10%.
Η Xiao είχε δηλώσει στο παρελθόν πως δεν θα είχε πρόβλημα να ζήσει με τον σπίλο για την υπόλοιπη ζωή της, παρά το γεγονός ότι η διαφορετικότητά της δεν περνά απαρατήρητη. Έπειτα όμως από τις συστάσεις των γιατρών της, τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε το δύσκολο ταξίδι για την αφαίρεσή του, με πρώτο «σταθμό» την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο πρόσωπό της.
Τι είναι ο συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος
Οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι εκ γενετής σπίλοι που εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι, στα χέρια ή στα πόδια. Θεωρούνται μεγάλοι όταν καλύπτουν πάνω από το 2% (20 εκατοστά σε διάμετρο) το σώματος και απαιτούν περισσότερες από μία τομές για να αφαιρεθούν.
Συνήθως δεν προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, σε μερικές περιπτώσεις όμως οι πάσχοντες παρουσιάζουν ευαισθησία, ξηρότητα ή και φαγούρα στο δέρμα.
Αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση, αφήνουν όμως ουλές στο δέρμα ή παρατηρείται αποχρωματισμός του δέρματος τοπικά στο σημείο.
Όταν ένας σπίλος είναι μικρός σε μέγεθος, αφαιρείται και το γύρω δέρμα τεντώνει και ράβεται ώστε να καλυφθεί το κενό. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγάλων σπίλων χρειάζεται μόσχευμα ώστε να αντικατασταθεί το δέρμα που λείπει. Μόσχευμα μπορεί να ληφθεί από άλλο μέρος του σώματος ή να δημιουργηθεί με τη μέθοδο της «έκτασης ιστού» (tissue expansion) στην περιοχή γύρω από τον σπίλο, που είναι και η καλύτερη επιλογή σε δύσκολα περιστατικά όπως της Xiao.
Αφού τοποθετηθούν τα ειδικά εμφυτεύματα κάτω από το δέρμα, τοποθετείται μέσα σε αυτά με ένεση ένα αλατούχο διάλυμα δύο φορές την εβδομάδα ώστε να φουσκώνουν και το δέρμα σταδιακά να τεντώνει. Η διαδικασία αυτή συνοδεύεται βέβαια από αρκετό πόνο.
Η θεραπεία της Xiao θα περιλαμβάνει συνολικά πέντε με έξι χειρουργικές επεμβάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πηγή: Dailymail