Η απίστευτη ιστορία ενός... «ανειδίκευτου» καρδιοχειρουργού, η μάστιγα του brain drain και το ΚΕΣΥ
Τη στιγμή που η Ελλάδα υπόκειται κυριολεκτικά σε μια επώδυνη αιμορραγία με την αναγκαστική ξενιτιά όχι μόνο νέων αλλά και φτασμένων ειδικευμένων γιατρών, επιφυλάσσει ταυτόχρονα μια απίστευτη, γραφειοκρατικού τύπου περιπέτεια σε όσους αποφασίσουν να γυρίσουν στην πατρίδα.
Επιμέλεια Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Πράγματι, την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΣΑ έχουν «δραπετεύσει» στο εξωτερικό πάνω από 12.000 Ελληνες γιατροί απογυμνώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τον Οκτώβριο του 2010 και ενώ το απίστευτο αυτό κύμα φυγής της επιστημονικής αφρόκρεμας της χώρας βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη, ένας διάσημος Έλληνας καρδιοχειρουργός αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια στην Γερμανία!
Πρόκειται για τον κ. Ανδρέα Μπαιρακτάρη αν. διευθυντή του καρδιοχειρουργικού κέντρου Ρηνανίας Βεσφαλίας, Μπαντ Ουνχάουζεν το οποίο ανήκει στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μπόχουμ και αποτελεί το μεγαλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο της Ευρώπης. Ο γιατρός έχει πάνω από 10.000 (!) εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στο ενεργητικό του, όντας επικεφαλής μιάς ομάδας 90 χειρουργών! Στο δε κέντρο στο οποίο εργαζόταν πραγματοποιούνται περί τις 4.500 επεμβάσεις και πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως.
Από το 1973 που εγκατέλειψε τη Νεμέα για να σπουδάσει στην Γερμανία, μέχρι το 2010 που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθυντή της Α΄ Καρδιοχειρουργικής κλινικής και της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου, ο κ. Μπαιρακτάρης ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί τι του επιφύλασσε η επιστροφή του στην πατρίδα…
Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Ωνάσειο ο γιατρός έφερε… γερμανικούς ρυθμούς στην κλινική του, πραγματοποιώντας προσωπικά ο ίδιος περί τις 300 επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς το χρόνο! Οι εξαιρετικές δε, στατιστικές του τον κάνουν γνωστό ενώ η «έντιμη» συμπεριφορά του στους ασθενείς, περιζήτητο.
Είναι ακριβώς αυτή η σχέση που φαίνεται κάποιους να ενόχλησε μετατρέποντας τον Ανδρέα Μπαιρακτάρη σε στόχο εξόντωσης. Μη διαθέτοντας (και πώς να τα βρουν) άλλα μέσα για να τον πλήξουν επιλέγουν την καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο, αμφισβητώντας (!) την καρδιοχειρουργική του ειδικότητα. Ναι! Αμφισβητούν την ειδικότητα του αν. διευθυντή του μεγαλύτερου καρδιοχειρουργικού κέντρου στην Ευρώπη!
Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015, χρόνο κάθε άλλο παρά τυχαίο αφού στις 31.12.2015 επρόκειτο να ανανεωθεί η θητεία του γιατρού στο Ωνάσειο.
Η καταγγελία στηρίζεται στην αλλαγή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας περί αυτόματης αναγνώρισης της ειδικότητας των γιατρών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ξεχωριστή ειδικότητα καρδιοχειρουργικής. Τις επεμβάσεις καρδιάς πραγματοποιούν οι θωρακοχειρουργοί. Στην Γερμανία οι δύο ειδικότητες είναι ξεχωριστές. Με την Οδηγία του 2001 η καρδιοχειρουργική της Γερμανίας αντιστοιχούσε στην θωρακοχειρουργική της Ελλάδας και η αναγνώρισή της γινόταν αυτομάτως. Μετά την ανανέωση όμως της κοινοτικής Οδηγίας το 2005 η θωρακοχειρουργική της Ελλάδας αντιστοιχεί πλέον μόνον στην θωρακοχειρουργική της Γερμανίας! Και η αναγνώριση γίνεται αυτομάτως μόνον μεταξύ αυτών των δύο ειδικοτήτων. Η καρδιοχειρουργική, σύμφωνα με την νέα Οδηγία μπορεί να αναγνωρισθεί μόνον κατόπιν αξιολόγησης των τυπικών προσόντων του γιατρού.
Ο γιατρός μας, λοιπόν, είναι εξειδικευμένος καρδιοχειρουργός για την Γερμανία, αλλά όχι για την Ελλάδα επειδή ακριβώς δεν έχει την ειδικότητα του θωρακοχειρουργού που απαιτείται στη χώρα μας για να πραγματοποιεί… καρδιοχειρουργικές πράξεις.
Και ποιος είναι υπεύθυνος για την - έστω και όχι αυτομάτως - αναγνώριση της καρδιοχειρουργικής; Κάποιο πανεπιστήμιο; Κάποιο νοσοκομείο; Το υπουργείο Υγείας; Όχι βέβαια. Υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Αττικής!!
Σαν μόλις να έχει τελειώσει την ειδικότητά του, ο… διευθυντής γιατρός απευθύνεται πράγματι στην Περιφέρεια Αττικής. Παίρνει την απάντηση ότι, εφόσον η ειδικότητα δεν αναγνωρίζεται αυτόματα, υπεύθυνο για την αξιολόγηση είναι το ΚΕΣΥ. Ο γιατρός απευθύνεται στο ΚΕΣΥ. Λαμβάνει την απάντηση ωστόσο, ότι πρόκειται για γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Υγείας και δεν μπορεί να δώσει την ειδικότητα. Νέα προτροπή από την Περιφέρεια να απευθυνθεί στο ΣΑΕΠ. Το ΣΑΕΠ, ωστόσο έχει πάψει την λειτουργία του…
Οι ημέρες περνούν. Ο Μπαιρακτάρης, λόγω της εκκρεμότητας έχει χάσει τη θέση του στο Ωνάσειο, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος του έχει απαγορεύσει να χειρουργεί από το Σεπτέμβριο του 2015. Τι καλά που έκανα και γύρισα σκέφτεται, χαμογελώντας! Τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν στην πατρίδα…
Θα μπορούσα να είχα σπουδάσει κι εγώ εδώ…. Και να έπαιρνα εδώ την ειδικότητα… Και γιατί να μην το κάνω τώρα; Ποτέ δεν είναι αργά!!
Ναι, φαίνεται ότι αυτός ο άνθρωπος αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα που αποφασίζει να (ξανα)πάρει την καρδιοχειρουργική ειδικότητα στη χώρα που έκανε ότι μπορούσε για να τον διώξει.
Μισή ντροπή δική του ή… ολόκληρη των συναδέλφων του εξεταστών, ο Μπαιρακτάρης ξαναδίνει εξετάσεις σαν… ειδικευόμενος γιατρός στα 60 του (!) το Φεβρουάριο του 2016.
Έπρεπε οπωσδήποτε να χάσει την προηγούμενη εξεταστική τον Δεκέμβριο του 2015. Και για να γίνει αυτό, υποχρεώθηκε να προσκομίσει ειδικό πιστοποιητικό ότι η πανεπιστημιακή κλινική του Μπόχουμ όπου πραγματοποίησε το χρόνο της ειδικότητας είχε το δικαίωμα να απασχολεί ειδικευόμενους γιατρούς.
Η ειδικότητα του παραχωρείται τον Απρίλιο του 2016, οπότε και αίρεται η απαγόρευση του χειρουργείν από τον ΙΣΑ.
Ο Ανδρέας Μπαιρακτάρης δεν θα γυρίσει ποτέ στο Ωνάσειο, το οποίο όμως φροντίζει πια να στέλνει τους προς διευθυντοποίηση, επιμελητές του στο Βad Oeynlausen Universitatsklinik Bochum για μετεκπαίδευση. Ποιο είναι αυτό; Μα το καρδιοχειρουργικό κέντρο όπου επί μια 20ετία ήταν διευθυντής ένας ανειδίκευτος γιατρός …
Τα συμπεράσματα δικά σας!