ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ωμό νερό: Η νέα τρέλα που κατακλύζει τις ΗΠΑ

Ο παράξενος όρος «ωμό νερό» μπήκε στη ζωή των Αμερικανών πριν από μερικούς μήνες και δειλά δειλά έχει αρχίσει να γίνεται γνωστός και στον υπόλοιπο κόσμο.

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει το νερό που δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, φιλτράρισμα ή άλλη αλλοίωση. Σύμφωνα με τους New York Times, νεοφυείς επιχειρήσεις που παρέχουν ωμό νερό έχουν αρχίσει να ξεπηδούν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια μέχρι το Μέιν, και απευθύνονται σε όσους ανησυχούν για τις μεθόδους επεξεργασίας του νερού βρύσης και για τις ουσίες που προστίθενται σε αυτό, καθώς και σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στις υδάτινες πηγές.

Ποια είναι όμως η γνώμη των ειδικών για το ωμό νερό;

Τα συστήματα ύδρευσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου δεν είναι τέλεια, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι παλιές σωληνώσεις, τα κακοσυντηρημένα έργα υποδομής ή και τα περιστατικά μόλυνσης του νερού από μόλυβδο –όπως συνέβη στο Φλιντ του Μίσιγκαν το 2014– είναι μερικοί από τους λόγους που ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού.

Σύμφωνα όμως με τον Βινς Χιλ, επικεφαλής του Παραρτήματος Πρόληψης Υδατογενών Λοιμώξεων στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κατανάλωση νερού που δεν έχει υποστεί φιλτράρισμα, χλωρίωση και εν γένει κάποιο είδος επεξεργασίας δεν είναι η λύση. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο ίδιος σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ, μαζί με το νερό λαμβάνει κανείς και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σ’ αυτό και οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικά ξεσπάσματα ασθενειών. «Όταν το νερό δεν περνά από επεξεργασία, μπορεί να περιέχει κάθε είδους χημικά και μικρόβια που προκαλούν μεμονωμένα ή μαζικά περιστατικά ασθένειας», από απορροές των καλλιεργειών και χημικές ουσίες που απαντώνται φυσικά στο χώμα μέχρι βακτήρια και ιούς, αναφέρει ο Χιλ.

Αν και το νερό της βρύσης που παρέχεται στα αμερικανικά νοικοκυριά είναι τεκμηριωμένα απαλλαγμένο από 91 διαφορετικούς ρύπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι πραγματικά περιέχει το ωμό νερό. «Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό» τονίζει ο Χιλ «καθώς είναι πολλές οι πιθανές πηγές μόλυνσης που μπορεί να επηρεάσουν το νερό».

Όσο για τις ενστάσεις που εκφράζουν ορισμένοι για το φθόριο που υπάρχει στο νερό, ο Βίνσεντ Κέισι, εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης WaterAid, αποστολή της οποίας είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαθεσιμότητας καθαρού νερού σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δηλώνει πως στις ποσότητες που το καταναλώνουμε στο πόσιμο νερό είναι απολύτως ασφαλές.

Σε όσους αμφιβάλλουν για την ποιότητα του νερού που φτάνει στο ποτήρι τους, τόσο ο Χιλ όσο και ο Κέισι συνιστούν κατηγορηματικά την εγκατάσταση ενός οικιακού συστήματος φιλτραρίσματος του νερού παρά την κατανάλωση του αμφιβόλου ποιότητας ωμού νερού.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση του υπ. Υγείας για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης

Υπολογίστε πόσο νερό πρέπει να πίνετε μέσα στην ημέρα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved