ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Μην ασχολείστε με την ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Τους αστικούς μύθους γύρω από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καταρρίπτει για ακόμα μία φορά η επιστήμη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Χρήστος Χουσιάδας, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, επισήμανε ότι δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε τόσο με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών και των δικτύων όσο με άλλους κρυφούς εχθρούς, όπως το ραδόνιο. Το ραδόνιο υπάρχει σχεδόν σε κάθε είδους δομικό υλικό, βρίσκεται στα κτήρια και αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ιοντίζουσας ακτινοβολίας ή αλλιώς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Τηρούνται τα χαμηλότερα όρια στην Ελλάδα

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΕΑΕ είναι πολύ χαμηλότερη από τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς μετρήσεις που διενεργούνται. Η ΕΕΑΕ με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) διενεργεί ετησίως χιλιάδες μετρήσεις σε σταθμούς σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης όχι μόνο τηρούνται αυστηρά, αλλά οι εκπομπές είναι και έως και 100 φορές χαμηλότερες των θεσμοθετημένων ορίων.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, έχουν θεσπιστεί από τα αυστηρότερα όρια μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως υπογράμμισε ο κ. Χουσιάδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχή της προφύλαξης, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που να συντείνουν σε αυστηρότερα όρια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και την ICNIRP, της διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από την Μη ιοντίζουσα Ακτινοβολία.

Επιστημονικά αναπόδεικτοι οι ισχυρισμοί κατά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ, αξιολογώντας χιλιάδες επιστημονικές μελέτες εδώ και 30 χρόνια, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των δικτύων και των κεραιών με βλάβες στην υγεία και οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες. Συχνά, εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της μυθοπλασίας καλλιεργούνται εμμονικές και ανεπιβεβαίωτες αντιλήψεις για τη χρήση των απαραίτητων για τις τηλεπικοινωνίες δικτύων και τις κεραίες κινητής επικοινωνίας, αλλά και για κάθε τεχνολογία που μας περιβάλει, από το φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το πιστολάκι μαλλιών, το wi-fi και το κινητό τηλέφωνο. Οι «ειδικοί» κατακλύζουν το ίντερνετ με διάφορες πατέντες, τις οποίες εμπορεύονται. Κράνη από αλουμινόχαρτο και ασορτί στολές από νάιλον, καθώς και ειδικές θήκες για συσκευές υποσχόμενοι προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ παράλληλα προτείνουν την απομάκρυνση των κεραιών, για λιγότερη ακτινοβολία.

Πυκνό δίκτυο κεραιών σημαίνει καλύτερο σήμα και συνεπώς λιγότερη ακτινοβολία

Η απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται, σύμφωνα με τους τεχνικούς δικτύων, καθώς αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ των κεραιών, αυξάνεται η ένταση των εκπομπών προκείμενου να πιάνουν σήμα οι συσκευές που χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν αυξάνεται η απόσταση των συσκευών από τις κεραίες αυξάνεται και η ισχύς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται γιατί χάνεται το σήμα. Η χρήση διαφόρων τύπων κεραιών και το πλήθος τους, είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες επικοινωνίας των χρηστών που καλούνται να καλύψουν. Όσο μεγαλύτερη δηλαδή, είναι η ζήτηση και άρα όσο πιο πυκνοκατοικημένη είναι μία περιοχή, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των κεραιών που απαιτείται, καθώς κάθε κεραία μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα περιορισμένο αριθμό συνδρομητών.

Διαβάστε ακόμη:

Τεχνοφοβία και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Πρέπει να μας προβληματίζει;



Συνεχίζονται οι μύθοι περί ακτινοβολίας - Τι σχολιάζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Μεγάλη συζήτηση από την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Φούρνος μικροκυμάτων: Πώς επηρεάζει τη διατροφική αξία του γεύματος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved