Βιολογικό ρολόι: Η συμβολή του στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Το βιολογικό ρολόι, γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο και τον μεταβολισμό, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου.
Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charité στο Βερολίνο, με επικεφαλής την Δρ Αντζελα Ρελοτζιο, υπέθεσαν ότι αφού το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει αυτές τις λειτουργίες, μπορεί ενδεχομένως να καταστείλει και τους καρκινικούς όγκους.
Το κιρκαδιανό ρολόι λειτουργεί σε συγχρονισμό με τον κύκλο ημέρας-νύχτας και βοηθά στο συντονισμό των μεταβολικών και συμπεριφορικών διεργασιών, όπως ο κύκλος δράσης-ξεκούρασης. Πολλές ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου, μπορούν να διαταράξουν το βιολογικό ρολόι. Όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ακολουθούν τον λεγόμενο κυτταρικό κύκλο, όπου δύο νέα κύτταρα παράγονται από τον κυτταρικό διαχωρισμό στο τέλος κάθε κύκλου. Πολλοί καρκίνοι εμπεριέχουν ένα δυσλειτουργικό ή υπερδραστήριο κυτταρικό κύκλο που δίνει στα κύτταρα του όγκου την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Οι ερευνητές όταν διατάραξαν την πρωτεΐνη RAS (η οποία είναι μη σωστά ενεργοποιημένη στο ένα τέταρτο όλων των ανθρώπινων καρκινικών όγκων) καθώς και τις πρωτεΐνες INK4a και ARF, που μπορούν να καταστείλουν τον καρκίνο, ανακάλυψαν ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ κιρκαδιανού ρυθμού και κυτταρικού κύκλου.
Η πρωτεΐνη RAS που είναι γνωστό ότι ελέγχει τον κυτταρικό κύκλο, ελέγχει επίσης και το βιολογικό ρολόι και αυτή η επίδραση ασκείται μέσω των NK4a και ARF.
Οι διαπιστώσεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία του κιρκαδιανού ρυθμού ως τροποποιητή των κυττάρων και ενισχύσει τον ρόλο του ως προληπτικού μηχανισμού του καρκίνου.
«Βάσει των στοιχείων μας φαίνεται ότι το βιολογικό ρολόι μπορεί να λειτουργήσει σαν ογκο-καταστολέας και αυτό είναι ένα πλεονέκτημά μας έναντι των καρκινικών κυττάρων», σχολιάζει η Δρ Ρελοτζιο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη αποκαλύπτει και ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας, τον εσωτερικό χρόνο, που παίζει ρόλο στην αντικαρκινική θεραπεία και συμφωνεί με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η χρονοθεραπεία (προσαρμογή του χρόνου ύπνου-αφύπνισης) μπορεί να έχει όντως απτές επιδράσεις.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.
Διαβάστε επίσης:
Τι ώρα πρέπει να τρώτε κάθε γεύμα της ημέρας ανάλογα με την ώρα που ξυπνάτε
Έμφραγμα, εγκεφαλικό, ημικρανίες: Ποια ώρα εκδηλώνεται κάθε ασθένεια