Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ποια πόλη θα τον φιλοξενήσει
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σημερινή συνεδρίαση (20 Νοεμβρίου) θα αποφασίσει για τις πόλεις, οι οποίες θα φιλοξενήσουν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, καθώς πρέπει να μετεγκατασταθούν λόγω Brexit.
Το ενδιαφέρον της χώρας μας στρέφεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Αθήνα είναι μεταξύ των 19 υποψήφιων πόλεων (Αθήνα, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεπ). Για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών οι υποψήφιες χώρες είναι 8 (Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βιέννη, Βαρσοβία).
Στη μυστική ψηφοφορία θα συμμετάσχουν 27 κράτη - μέλη (πλην της Μεγάλης Βρετανίας) και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου και υπό την επίβλεψη της Εσθονικής Προεδρίας της Ε.Ε. Θα προηγηθεί η ψηφοφορία για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Η χώρα, της οποίας η υποψήφια πόλη αναδειχθεί νικήτρια στη διεκδίκηση για τον ΕΜΑ, θα αποκλειστεί από την ψηφοφορία για την ΕΒΑ, στην περίπτωση που διεκδικεί την έδρα και του δεύτερου Οργανισμού.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας
Προβλέπονται από ένα έως τρία στάδια ψηφοφορίας. Κάθε χώρα μπορεί να ψηφίζει υπέρ της υποψήφιας πόλης της. Στο πρώτο γύρο κάθε χώρα θα έχει στη διάθεσή της τρεις ψήφους, μία των 3 βαθμών, μία των 2 και μία του 1 βαθμού. Εάν δεν χρησιμοποιήσει και τις τρεις ψήφους, η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη. Έχει, όμως, δικαίωμα να απόσχει της ψηφοφορίας είτε δηλώνοντας την πρόθεσή της στο Συμβούλιο είτε επιλέγοντας να ρίξει άκυρο ψηφοδέλτιο. Οι τρεις διαφορετικής βαρύτητας ψήφοι πρέπει να αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικούς υποψηφίους. Προβλέπεται δυνατότητα μίας χώρας να απόσχει σε έναν γύρο και να συμμετέχει σε άλλον.
Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να διαρκέσει περί τα 20 λεπτά. Εάν μία πόλη συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο τους 3 βαθμούς «πακέτο» (της πρώτης ψήφου, όχι τους 2 + 1 των άλλων ψήφων) από 14 χώρες, θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τον Οργανισμό.
Ενδέχεται, επομένως μία χώρα να έχει συγκεντρώσει το «πακέτο» των τριών βαθμών από 14 χώρες (3 x 14 = 42) και να αναδειχθεί νικήτρια της ψηφοφορίας, ενώ άλλη πόλη να έχει συγκεντρώσει συνολικά περισσότερες ψήφους, οι οποίες όμως θα προέρχονται από τη δεξαμενή και των τριών ψήφων χωρίς αυτό να ανατρέπει την κατάταξη.
Εάν ο πρώτος γύρος αποδειχθεί άκαρπος, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν οι πόλεις με τις τρεις υψηλότερες βαθμολογίες. Κάθε χώρα θα έχει στη διάθεσή της μία (1) ψήφο στον γύρο αυτό. Οι ψήφοι του πρώτου γύρου δεν μεταφέρονται ούτε συνεκτιμώνται καθ' οιονδήποτε τρόπο στον δεύτερο γύρο. Εάν στον δεύτερο γύρο, καμία πόλη δεν συγκεντρώσει πάνω από 14 ψήφους, θα ακολουθήσει τρίτος γύρος, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι πόλεις με τις δύο υψηλότερες βαθμολογίες. Εάν ισοψηφήσουν, θα γίνει κλήρωση. Μεταξύ των γύρων της ψηφοφορίας, προβλέπεται διάλειμμα τριάντα λεπτών, χωρίς δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας του διαλείμματος προκειμένου οι χώρες να κάνουν «lobbying» για τις υποψηφιότητές τους (εάν υποτεθεί ότι το ζητήσει κάποια χώρα).
Η διαδικασία ψηφοφορίας για κάθε Οργανισμό εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά μιάμιση μέχρι δύο ώρες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.
Συμμαχία Αθήνας – Βερολίνου
Για ιδιότυπη συνεργασία Βερολίνου-Αθήνας, η οποία φέρεται να βάζει ξανά την Ελλάδα στο παιχνίδι της διεκδίκησης του EMA, έκανε λόγο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
«Η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να μοιράσουν μεταξύ τους ορισμένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες του Λονδίνου. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες οι οποίες λόγω του Brexit θα χρειαστεί να μετακομίσουν, οι κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη συμμαχία: οι Έλληνες θα στηρίξουν τη γερμανική επιθυμία να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Εuropean Banking Authority) στη Φρανκφούρτη και ως αντάλλαγμα οι Γερμανοί θα στηρίξουν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency) στην Αθήνα. Την επόμενη εβδομάδα οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν γι' αυτή τη μετεγκατάσταση. Η συμμαχία Βερολίνου-Αθήνας προκαλεί εντύπωση αφού για πολύ καιρό οι δύο χώρες είχαν εντονότατες διαφωνίες λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Για να δρομολογήσει τη συμφωνίας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην Ελλάδα είναι σχεδόν μισητό εξαιτίας της πολιτικής περικοπών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει το κοινό εγχείρημα. Η διπλωματική αυτή παράκαμψη στέφθηκε με επιτυχία» ανέφερε το γερμανικό περιοδικό.
Τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης, περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, κατάρτισαν τον φάκελο υποψηφιότητας της χώρας μας, είχε δηλώσει ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί όμως με ιδιαίτερη ένταση την αλληλοϋποστήριξη των χωρών του Νότου, τόσο στον πρώτο όσο και στους επόμενους γύρους.
Να σημειώσουμε πως τον ερχομό του ΕΜΑ στην Αθήνα, έχουν στηρίξει δυναμικά, τόσο η φαρμακοβιομηχανία όσο και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουν δημιουργήσει και ένα ενδιαφέρον βίντεο. Η αλήθεια είναι ότι η αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας, θα ήταν τεράστια, καθώς ο Οργανισμός απασχολεί 900 εργαζόμενους, ενώ συνολικά ο αρΙθμός των ατόμων με τις οικογένειές τους, ανέρχεται σε 1.538 άτομα. Επίσης ο ΕΜΑ, έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες για τις συναντήσεις του.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle)
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν τη μετεγκατάσταση του ΕΜΑ στην Αθήνα - Δείτε το video
ΕΟΦ: Η πρόκληση του Brexit & η μιζέρια της υποστελέχωσης...
Αισιοδοξία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Φωτήλας: Η ΝΔ λέει Ναι για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Ο ΕΜΑ στην Αθήνα: Κατατίθεται σήμερα στην ΕΕ ο ελληνικός φάκελος - Προσδοκίες και δυνατότητες
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην Ελλάδα: Μπορούμε να τα καταφέρουμε - Επίκαιρη ερώτηση ΝΔ
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τη διεκδίκηση της έδρας του EMA στη χώρα μας