ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυναίκα εκδήλωσε το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» όταν πέθανε ο σκύλος της

Η απώλεια του αγαπημένου μας κατοικιδίου προκαλεί αναμφίβολα έντονα συναισθήματα θλίψης. Μάλιστα, ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που μπορεί κυριολεκτικά να μας ραγίσει την καρδιά…

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, μια 61χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ εκδήλωσε το λεγόμενο «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» όταν έχασε τον αγαπημένο της σκύλο, ένα χαριτωμένο Γιορκσάιρ Τεριέ ονόματι Μέχα.

Πριν από έναν χρόνο περίπου, λίγο μετά τον θάνατο της Μέχα, η Τζόνι Σίμσον ξύπνησε ένα πρωί με συμπτώματα εμφράγματος. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί την εξέτασαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έπαθε έμφραγμα, αλλά τελικά οι ενοχλήσεις που ένιωθε οφείλονταν στο «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».

Το εν λόγω σύνδρομο, γνωστό και ως σύνδρομο takotsubo, μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, μυοκαρδιοπάθεια από στρες ή σύνδρομο εν είδη μπαλονιού, εκδηλώνεται συχνά λόγω έντονης σωματικής καταπόνησης ή συναισθηματικού στρες και είναι ιδιαίτερα συχνό μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

«Ο μυς της καρδιάς ξαφνικά αποδυναμώνεται και δεν συσπάται όπως θα έπρεπε» εξηγεί ο Δρ Ίλαν Βίτσταϊν, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ειδικός στο «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Έτσι, η καρδιά σταματά προσωρινά να διοχετεύει αίμα στο υπόλοιπο σώμα, η αρτηριακή πίεση πέφτει και μπορεί να εκδηλωθεί συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως επισημαίνει ο Βίτσταϊν, το σύνδρομο πλήττει ακόμη και υγιή άτομα.

Αν και τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος, ο ειδικός εξηγεί ότι οι μηχανισμοί πίσω από τα δύο επεισόδια παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Στο έμφραγμα υπάρχει θρόμβος σε κάποια στεφανιαία αρτηρία, ο οποίος μπλοκάρει τη ροή αίματος προς την καρδιά. Στο «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» οι αρτηρίες παραμένουν ανοιχτές, όμως παρατηρούνται βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά. Το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» σπανίως είναι θανατηφόρο και είναι συχνότερο στις γυναίκες 58-75 ετών.

Όπως δήλωσε η Σίμσον στην Washington Post, όταν συνέβη το επεισόδιο αντιμετώπιζε πολύ έντονο στρες λόγω οικογενειακών και περιουσιακών ζητημάτων που την απασχολούσαν και ο θάνατος της Μέχα ήταν γι’ αυτήν η «χαριστική βολή» σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της.

Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση, η 61χρονη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο ημέρες και τώρα είναι καλά στην υγεία της.

Πηγή: Washington Post, ΤΙΜΕ

Δείτε κι αυτό:

Σύνδρομο takotsubo: Τι είναι & τι προκαλεί στην καρδιά

Ακόμη και η πολλή χαρά μπορεί να πληγώσει την καρδιά

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Όταν οι ηλικιωμένοι «φεύγουν» μαζί…

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved