Οι Θεσμοί από σήμερα στην Αθήνα: Με το βλέμμα στη Γ΄Αξιολόγηση - Η αγωνία του υπ. Υγείας
Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα και για μία εβδομάδα οι Θεσμοί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση την Τρίτη Αξιολόγηση.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά και όλες οι επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης. Ταυτόχρονα όλοι οι υπουργοί, και κυρίως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έχει αναφερθεί πολλές φορές με αγωνία να κλείσει η Αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης και των πραγματικών μεταρρυθμίσεων.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, και εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι Θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση, επιθυμούν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου - μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.
Όπως είπαμε παραπάνω, την ανάγκη να κλείσει εγκαίρως η 3η αξιολόγηση, η οποία αποτελεί σημείο-καμπή για τη χώρα, ώστε να αρχίσει το 2018 η πιο κρίσιμη συζήτηση για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», έχει επαναλάβει πολλές φορές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας δε στις αρχές Οκτωβρίου στο 16ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε καταθέσει την αγωνία του αλλά και την προσδοκία του ώστε να κλείσει άμεσα η Αξιολόγηση.
«Η υπέρβαση της λιτότητας και της δημοσιονομικής επιτροπείας περνά μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είχε τονίσει ο υπουργός, προσθέτοντας, πως «αυτό που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια, είναι ένα άλλο πολιτικό σχέδιο στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον (καθολική και ισότιμη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, προτεραιότητα στο ΕΣΥ, ηθικοποίηση και θεσμική εξυγίανση στο Σύστημα Υγείας, στροφή στην ΠΦΥ, στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία, ενίσχυση των ΤΕΠ και της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας, διαφανής διακυβέρνηση του συστήματος, κεντρικοποίηση προμηθειών, έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών).
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ακόμη, πως «κινούμαστε με μικρά αλλά σταθερά βήματα σε πορεία υλοποίησης διαρθρωτικών και όχι οριζόντιων μέτρων. Χρειάζεται όμως ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και την ευκαιρία μιας κοινά αποδεκτής αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ».
Για να δούμε πόσο διαθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τελικά θα είναι εφεξής οι πολιτικές...
Να σημειώσουμε επίσης, ότι σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όχι οριζόντια μέτρα - Να κλείσει άμεσα η Αξιολόγηση