Νανοσωματίδια χρυσού βοηθούν στην καλύτερη απεικόνιση του αίματος
Νανοσωματίδια χρυσού θα βοηθήσουν στην εγκυρότερη διάγνωση παθήσεων, καθώς προσφέρουν την καλύτερη δυνατή απεικόνιση της κυκλοφορίας του αίματος από το παραμικρό αιμοφόρο αγγείο.
Ειδικότερα, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής την Ελληνίδα καθηγήτρια Ανόργανης Χημείας και Φωτοφυσικής Ζωή Πικραμένου, δημιούργησαν μικροσκοπικά (100 νανομέτρων) σωματίδια από χρυσό, τα οποία επικάλυψαν με ιρίδιο.
Το αποτέλεσμα είναι νανοσωματίδια, που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο μέσα στο αίμα, με μεγάλη φωταύγεια, ώστε να λειτουργούν ως δείκτες κατάλληλοι για την οπτική απεικόνιση του αίματος με το μικροσκόπιο. Όπως δήλωσε και η επικεφαλής Ερευνήτρια, τα εν λόγω νανοσωματίδια, «είναι ιδανικά για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να ανιχνευθούν καθαρά μέσα στους ιστούς».
Τα νανοσωματίδια αυτά έχουν την ικανότητα να εισχωρούν ακόμα και στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, δίνοντας έτσι πολύ πιο αναλυτικές και λεπτομερείς πληροφορίες για την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Στόχος είναι να διαγιγνώσκονται νωρίτερα παθήσεις που αφορούν τα αγγεία, όπως είναι καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονές, θρομβώσεις, ακόμα και μικροί όγκοι, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν από τους υπέρηχους.
Επόμενο βήμα για την Ελληνίδα ερευνήτρια και την ομάδα της είναι να βρεθεί ο τρόπος να εισαχθούν τα νανοσωματίδια αυτά με κατευθυνόμενο τρόπο μέσα στον οργανισμό, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για υπέρυθρη απεικόνιση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νανοϊατρικής Nanomedicine.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
ΑΠΘ: Ερευνητικό πρόγραμμα για την πρόληψη εμφραγμάτων με νανοσωματίδια
Συνθετικά αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου
Θρόμβωση: Σοβαρό & ύπουλο νόσημα, αλλά οι ασθενείς αδιαφορoύν...