ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες διαγνωστικές μέθοδοι για τη διαχείριση του πυρετού: Διεθνής ημερίδα του ΕΚΠΑ

Διεθνής ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Fever: current management, research updates and novel diagnostics» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 έως 13:30 στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα «Ά. Αργυριάδης»). 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PERFORM (PErsonalised Risk assessment in Febrile illness to Optimise Real-life Management across Europe), χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ερευνητικό δίκτυο του προγράμματος PERFORM συμμετέχουν 18 νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης από 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έρευνα αυτή συμμετέχει η Β΄ Παιδιατρική Κλινική που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων "Π. και Α. Κυριακού".

Η ερευνητική αυτή συνεργασία, έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών πυρετού. Συγκεκριμένα, με την χρήση γονιδιωματικών και πρωτεωμικών τεχνολογιών αιχμής, καθώς και σύγχρονων μεθόδων βιοπληροφορικής, οι ερευνητικές προσπάθειες εστιάζονται στην ανεύρεση απλών στη χρήση διαγνωστικών βιοδεικτών μέσω διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη διάκριση μεταξύ βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων με μεγάλη ακρίβεια.

Ο πυρετός είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους τα παιδιά θα βρεθούν στον παιδίατρο ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για περιστατικά ήπιων λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς και υποχωρούν χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση θεραπείας.

Σπανιότερα, οι λοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Συχνά είναι δύσκολο για το ιατρό να διακρίνει με βεβαιότητα την ιογενή από τη βακτηριακή λοίμωξη, μιας και δεν μπορεί βασιστεί στα κλινικά ευρήματα καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι πανομοιότυπα, ενώ οι διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις πρώτης γραμμής δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια και αξιοπιστία. Λόγω της αβεβαιότητας αυτής, οι μικροί ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε εκτενείς, χρονοβόρους, δαπανηρούς και επεμβατικούς εργαστηριακούς ελέγχους με αμφίσημα αποτελέσματα, ή και κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία για παρακολούθηση. Επίσης, πολύ συχνά, αντιβιοτικά καταλήγουν να χορηγούνται για απλές ιογενείς λοιμώξεις τις οποίες και δεν θεραπεύουν, ελλείψει αξιόπιστης διάγνωσης. Η άσκοπη χορήγηση των αντιβιοτικών ενισχύει το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής που στις μέρες μας έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία με ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας νέας διαγνωστικής διαδικασίας, που με ταχύτητα και αξιοπιστία θα μπορεί να διακρίνει μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς λοίμωξης, καθώς και μεταξύ ήπιας και σοβαρής νόσου.

Η αξιοπιστία των νέων διαδικασιών και η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη θα αξιολογηθεί στα νοσοκομεία του ερευνητικού δικτύου PERFORM. Εφόσον τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επαληθευτούν, μπορούν να επιφέρουν πολύ θετικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, όπως την ασφαλέστερη, πιο γρήγορη και πιο στοχευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών, τη μείωση του κόστους αλλά και τη δραστική μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα η οποία παραμένει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών καθώς και την υψηλότερη συχνότητα μικροβιακής αντοχής.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το παιδί

Ανθεκτικότητα μικροβίων: Εκστρατεία ενημέρωσης από 13 Ενώσεις Καταναλωτών

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved