ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Ψαριανός συνάντησε αντιπροσωπεία της ΠαΣΟΝοΠ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ΠαΣΟΝοΠ υπέβαλε ενυπόγραφο ψήφισμα 6.538 πολιτών με το οποίο αιτούνται την άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τρόπο στελέχωσης των Δημόσιων Δομών παροχής Υπηρεσιών Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η νοσηλευτική υποστελέχωση στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού να αγγίζουν και συχνά να ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τις περιοδικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την αναλογία νοσηλευτών/πληθυσμού, με μόλις το ένα τρίτο του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επιπροσθέτως, η σύγχρονη διεθνής πρακτική ορίζει ότι η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό καθορίζεται ανά τμήμα, ανά βαρύτητα και ανά βάρδια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας και δεν υιοθετήθηκε ούτε και στην «Πρόταση σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων του ΥΥΚΑ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος: «Οι ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών προς ασθενείς σώζουν ζωές». Η νοσηλευτική υποστελέχωση μας αφορά όλους, καθώς οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα φροντίδας υγείας και στην ασφάλεια των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Ψαριανός συμφώνησε με τα παραπάνω και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος και το Ποτάμι θα προσπαθήσουν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της νομοθετικής διαδικασίας να συνδράμουν ώστε η χώρα μας να αναπροσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες και πρότυπα.

Τόνισε, τέλος, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψιν και τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως –από οικονομικής πλευράς– ίσως να μην μπορούμε να φτάσουμε τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της αναλογίας νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Οι σωστές αναλογίες νοσηλευτών προς ασθενείς σώζουν ζωές

ΠΑΣΟΝΟΠ: Στη Βουλή αύριο το ψήφισμα για περισσότερους νοσηλευτές

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved