ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ & UNICEF: 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016

Σε παγκόσμια κλίμακα, 12,9 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν 1 στα 10, δεν έλαβαν εμβόλια μέσα στο 2016, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF σχετικά με τα επίπεδα ανοσοποίησης.

Ένας βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει από την κατάσταση αυτή είναι να προσβληθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά από διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκκύτη, καθώς δεν έχουν λάβει το εμβόλιο DTP.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 6,6 εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση του DTP δεν έλαβαν τις επόμενες δύο. Από το 2010, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν όλα τα απαραίτητα συνήθη εμβόλια έχει μείνει σταθερός στο 86% (116,5 εκατομμύρια παιδιά), χωρίς να καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα ή περιοχή κατά το τελευταίο έτος. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται ελαφρώς του παγκόσμιου στόχου ανοσοποίησης (90%).

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα είναι αυτά που ξεφεύγουν από το σύστημα υγείας» αναφέρει ο Δρ Jean-Marie Okwo-Bele, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ. «Αυτά τα παιδιά πιθανότατα δεν έχουν λάβει και καμία άλλη βασική υπηρεσία υγείας. Αν σκοπεύουμε να ανεβάσουμε τον πήχη όσον αφορά την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να φτάσουν τους απρόσιτους. Κάθε επαφή με το σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ανοσοποίηση» συμπληρώνει.

Η ανοσοποίηση εκτιμάται ότι προλαμβάνει κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Πρόκειται για μία από τις πλέον επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: «Απαράδεκτη τραγωδία» οι 35 θάνατοι από ιλαρά στην Ευρώπη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved