Πρόσφυγες: Η έκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ και οι φόβοι για τα ασυνόδευτα παιδιά & τα νοσήματα
Με φόντο την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, πολλά είναι τα ερωτηματικά γύρω από την υγεία και την περίθαλψή τους.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Βεβαίως οι ομάδες αυτές έχουν εμβολιασθεί σχεδόν στο 100% και υποτίθεται πως υπάρχει παρακολούθηση και από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά κυρίως από τις αρμόδιες ΜΚΟ. Ωστόσο το θέμα της παρακολούθησης της υγείας τους και δη της δημόσιας υγείας, δεν σταματά ποτέ.
Ιλαρά και λοιμώδη νοσήματα
Όπως τονίζει στο onMed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μετά τον πρώτο εμβολιασμό, θα πρέπει να ακολουθήσει και ένας δεύτερος. Ωστόσο το θέμα των προσφύγων και της δημόσιας υγείας τους θεωρούμε ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Αυτό που μας απασχολεί σφόδρα, είναι η επιδημία ιλαράς που υπάρχει στην Ευρώπη και που πρέπει να μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση.
Δυστυχώς με την κίνηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχουν αναβιώσει λοιμώδη νοσήματα που ήταν ξεχασμένα και τα οποία θα πρέπει να διαχειρισθούμε.
Να θυμίσουμε, ότι η κατάσταση για τους πρόσφυγες όπως είπαμε παραπάνω, σύμφωνα με την έκθεση των ΗΕ είναι αρκετά προβληματική και είναι πράγματι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση, δεν μπόρεσε ή δεν μπορεί ακόμη, να διαχειρισθεί το μείζον αυτό ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο θέμα υγειονομικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό.
Η έκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ
Στο κείμενο της έκθεσης, γίνεται λόγος «για απίστευτο συνωστισμό» στα Κέντρα φιλοξενίας, για «έλλειψη αστυνόμευσης», για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που απουσιάζουν τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, για έλλειψη επαρκούς σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργήσει «αισθήματα νευρικότητας, αγανάκτησης, κατάθλιψης και σύγχυσης στους μετανάστες».
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης και την χαοτική κατάσταση στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, όπου διαπιστώνει μεγάλο συνωστισμό με οικογένειες να διαβιούν στον ίδιο χώρο με νέους άντρες, την απουσία κρατικών υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, την έλλειψη αστυνόμευσης και την ανεπαρκή διαδικασία περιφρούρησης των εγκαταστάσεων κράτησης.
Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά
Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι και τα ασυνόδευτα παιδιά -για τα οποία δυστυχώς δεν γίνεται συχνά κουβέντα- και για τα οποία θα πρέπει να ληφθεί σύντομα μέριμνα, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν είτε στην πορνεία, είτε στην παρανομία, είτε στα αζήτητα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα, είναι παιδιά τα οποία βρέθηκαν ξαφνικά ορφανά, διότι έχασαν τους γονείς τους από στον πόλεμο, ή η οικογένεια χωρίστηκε μετά τον πόλεμο.
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ παρατήρησε την απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για αδέσμευτες γυναίκες, οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκθέτοντας έτσι τις γυναίκες και τα παιδιά σε αυξημένους κινδύνους κακοποίησης. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής και τα ντους είναι ανεπαρκή, ενώ ο Ειδικός Εισηγητής, ενημερώθηκε για περιπτώσεις εγκαταστάσεων υγιεινής χωρίς επαρκή φωτισμό τη νύχτα ή χωρίς κλειδαριές σε πόρτες, αναγκάζοντας τις γυναίκες να αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν τη νύχτα λόγω φόβου.
Η πρόσβαση σε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Ο Ειδικός Εισηγητής παρατήρησε απουσία δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης: άτομα με διαβήτη ή χρόνιες παθήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αναγκαίες θεραπείες.
Εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για φροντίδα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας ή για τα θύματα βασανισμού είναι ανεπαρκείς στους περισσότερους χώρους διαμονής. Η διαθεσιμότητα φαρμάκων και η προσβασιμότητα σε ιατρικές εξετάσεις αποτελούν τεράστια πρόκληση καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του. Επιπλέον υπάρχουν εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξ’αιτίας έλλειψης διερμηνέων, ή λόγω της αδυναμίας να ληφθούν υπόψιν οι πολιτισμικές ευαισθησίες.
Εδώ και ένα χρόνο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έχουν τονίσει ότι το προσφυγικό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για να οργανώσει η Ελλάδα το σύστημά της και να επιδείξει τις αντοχές της.
Διαβάστε ακόμη:
Το μεγαλείο των Γιατρών του Κόσμου: Παραμένουν & στηρίζουν πρόσφυγες και κοινωνία στη Λέσβο
Όλες οι πολιτικές δημόσιας υγείας για την επόμενη 5ετία σε διημερίδα διά χειρός Γ. Μπασκόζου