Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα των νοσοκομείων είναι το οικονομικό management
Να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες στα νοσοκομεία της χώρας και να πάμε στη λογική «pay for performance» προτείνουν οι διοικητές του ΕΣΥ για την επόμενη ημέρα των νοσηλευτηρίων.
Είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθούν τα τμήματα και οι κλινικές που έχουν πραγματική ανάγκη από πόρους και προσωπικό, τόνισε η κυρία Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily «Νοσοκομείο και νοσοκομειακό φάρμακο» που πραγματοποιείται σήμερα με συμμετοχή 36 ομιλητών και με χορηγό επικοινωνίας μεταξύ άλλων το Οnmed.
«Η αναδιάρθρωση του οικονομικού management ενός νοσοκομείου είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων προς όφελος των ασθενών» είπε η κυρία Μπαλασοπούλου, προσθέτοντας: «Ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η ανάλυση των οικονομικών ροών και μεγεθών είναι τα πρώτα βήματα για το οικονομικό management ενός νοσοκομείου. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αξιολογείται η αποδοτικότητά του, έτσι ώστε να αποφασιστεί και η αντίστοιχη χρηματοδότησή του.
Πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες και να πάμε στη λογική pay for performance. Τέλος, πρέπει να γίνει ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθούν τα τμήματα και οι κλινικές που έχουν πραγματική ανάγκη από πόρους και προσωπικό» κατέληξε η διοικητήρια.
Από την πλευρά της, η Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, τόνισε στην ομιλία της:
«Τα έξοδα των νοσοκομείων αφορούν κυρίως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία, υπηρεσίες outsourcing και άλλες δαπάνες. Τα όρια δαπανών από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκαν. Τα έσοδα ενός νοσοκομείου αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ από το 2016 προστέθηκε στα έσοδα και το νοσοκομειακό clawback. Για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων έφτασαν στα 2,136 δις. Τέλος, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έφτασαν τα 1,3 δις ευρώ το 2011 και τον Δεκέμβριο του 2016 έφτασαν μόλις στα 450 εκατ. ευρώ» ανέφερε η κυρία Ιορδανίδου.
Ο κ. Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΑ «Η Ελπίς», υπογράμμισε στην ομιλία του:
«Η μισθοδοσία ενός νοσοκομείου αγγίζει το 47% της συνολικής δαπάνης ενός νοσοκομείου. Η αποδοτικότητα ενός νοσοκομείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά μετράται με δείκτες αποδοτικότητας μέσω συνολικής δαπάνης, φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα. Επίσης, η αποδοτικότητα μετράται με κριτήριο τις ημέρες νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και λιγότερων ημερών νοσηλείας μάς δίνει τα πλέον αποδοτικά νοσοκομεία. Υπάρχει πλέον σκέψη να αναλυθούν οι δαπάνες ανά κλινική και με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» δήλωσε ο κ. Βαράκης.
Η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΑΕΜΥ ΑΕ, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, Μαρία Μαυρικάκη, επεσήμανε στην παρέμβασή της:
«Όταν ανοίγει ένα δημόσιο νοσοκομείο εν μέσω κρίσης αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Το νοσοκομείο της Θήρας ήταν κλειστό για χρόνια και με πολιτική βούληση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και εγκαινιάστηκε το 2016.
Οι αυξημένες αφίξεις και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται καθημερινά στο νησί οδηγούν σε αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης» ανέφερε η κυρία Μαυρικάκη. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει ο κόσμος, το νοσοκομείο στελεχώθηκε από πολλές ειδικότητες και εφημερεύει καθημερινά. Πάνω από 19.000 άτομα αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα. Για το άμεσο μέλλον στόχος αποτελεί η λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης και η περαιτέρω στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.
«Σήμερα υπάρχει ακόμα ανοιχτή προκήρυξη για 7 ιατρούς και 4 διοικητικούς υπαλλήλους για το νοσοκομείο» υπογράμμισε η κυρία Μαυρικάκη.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΕΜΥ: Μία ανάσα πριν το καλοκαίρι ζητά 12 διευθυντικά στελέχη & 149 άτομα για το νοσ. Σαντορίνης